• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jelašić o NBS: Ne, hvala!

Eks guverner se zahvalio na ponudi da bude predsednik Saveta guvernera NBS, ali smatra da bi time bio u konfliktu interesa, pa tako ostaje u Mađarskoj.

Nekadašnji guverner Narodne banke Srbije (NBS) Radovan Jelašić izjavio je danas da ne može prihvatiti ponuđeno mesto predsednika Saveta guvernera NBS jer bi bio u nekoj vrsti konflikta interesa sa funkcijom koju trenutno obavlja - generalnog direktora i predsednika Erste banke u Mađarskoj.

"Deo moga srca kuca za Narodnu banku pošto sam radio 10 godina za NBS...Međutim, nezavisno od moje velike želje i volje, nadležnosti Saveta guvernera NBS, članstvo u tom organu, značilo bi neku vrstu konflikta interesa po mišljenju mog postojećeg poslodavca, što bi moglo ugroziti poverenje kako u NBS tako i u savet", rekao je Jelašić za Tanjug.

On je zahvalio srpskom ministru finansija i privrede Mlađanu Dinkiću i guvernerki NBS Jorgovanki Tabaković, što su ga predložili, kao i mnogim kolegama koji su mu slali desetine poruka podrške poslednjih par dana.

"Meni lično je jako žao zbog toga. Ali, bez obzira gde sam i na kojoj poiziciji, ja sam uvek spreman da svojim znanjem i iskustvom doprinesem i pomognem Srbiji", poručio je Jelašić.
Jelašić je bio guverner NBS u periodu između 2004. i 2010. a na tu funkciju je podneo ostavku, pozivajući se na lične razloge.

Nakon toga Jelašić je postao generalni direktor i predsednik "Erste Bank Hungary".

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković je predložila da Skupština Srbije izabere tri viceguvernera i na tu funkciju je kandidovala Anu Gligorijević, Dianu Dragutinović i Veselina Pješćića.

Izbor viceguvernera je dnevnom redu vanrednog zasedanja Skupštine Srbije koje počinje sutra.

Ana Gligorijević i Diana Dragutinović već obavljaju funkciju viceguvernera NBS, a Veselin Pješćić je zaposlen u NBS i bio je direktor sektora za monetarne operacije. Dragutinović je u prethodnoj vladi bila ministar finansija, od 2008. do marta 2011. godine.

Do sada je NBS imala četiri viceguvernera, a prema novom Zakonu o NBS, koji je Skupština usvojila 4. avgusta, centralna banka može da ima dva do četiri viceguvernera.

Viceguverner Bojan Marković je podneo ostavku posle izbora Jorgovanke Tabaković za novog guvernera, a četvrti viceguverner bila je Mira Erić-Jović.

Bivši guverner NBS Dejan Šoškić je 2. avgusta podneo ostavku i u obrazloženju je ukazao da predložene izmene Zakona o NBS narušavaju nezavisnost centralne banke i da mogu podstaći ekonomsku i finansijsku nestabilnost zemlje.

Izmene Zakona o NBS predložili su poslanici nove vladajuće koalicije.

Skupština Srbije je 6. avgusta izabrala funkcionerku Srpske napredne stranke Jorgovanku Tabaković za novog guvernera NBS.

Novim Zakonom o NBS je predviđeno da se svi funkcioneri centralne banke ponovo biraju, kao i da se u okviru NBS formira Uprava za nadzor finansijskih institucija.

Po novom zakonu kandidate za članove Saveta NBS i direktora Uprave za nadzor predlagaće Odbor Skupštine Srbije za finansije.

(MONDO/Agencije /Foto: Youtube screnshot)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image