Putnik spasao autobus od provalije

Iznenadni odron u Sićevačkoj klisuri mogao da izazove pravu tragediju, pošto je stena pala na autobus sa turistima i udarila vozača.

6
A- A A+

Jedan putnik je autobus spasao od sigurne provalije, pošto je dohvatio volan. Stanje vozača stabilno, ali neizvesno, parenosi RTS.

Proteklog vikenda u Sićevačkoj klisuri srećom je izbegnuta tragedija, jer je zbog iznenadnog odrona stena pala na autobus koji je vraćao turiste iz Novog Sada sa letovanja u Turskoj.

Kamen je povredio vozača novopazarskog "Lotus travela", koji se sa višestrukim prelomima oporavlja u Kliničkom centru u Nišu.

Kada je kamenje uletelo kroz prednje staklo autobusa direktno je udarilo vozača koji se od povreda onesvestio. Autobus je potom prešao na suprotnu stranu, udario u zaštitnu ogradu, a sigurne provalije spasao ga je putnik, koji je dohvatio volan.

Svetlana Milojević, putnica iz okoline Sombora, kaže da je čula jak prasak i videla kako puca šoferšajbna.
Tridesetšestogodišnji vozač iz Novog Pazara, Senad Zaćirović, operisan je u Nišu i njegovo stanje je, tvrde lekari stabilno, ali neizvesno.

Profesor Nebojša Đorđević, direktor Hirurške klinike u Nišu kaže da su povrede opasne po život. "Pacijent ima kontuziju celog tela", kaže Đorđević.Suvozač autobusa Hido Avdović, koji se u vreme nesreće odmarao, kaže da sličnog iskustva u karijeri nije imao.
Na parkingu gde se zaustavio autobus stoji tabla na kojoj piše: "Vozi oprezno, odron".

Deonica prilično opterećenog puta od Niša ka Pirotu, kroz Sićevačku klisuru, na dužini od 20 kilometara, rekonstruisana je pre šest godina. Obnovljen je asfalt, prošireni su tuneli, ali zaštitna mreža nije postavljena.

Branko Janković, rukovodilac Odeljenja održavanja za Puteve "Niš" kaže da postoji potreba da se postave zaštitne žičane mreže koje projektom nisu predviđene, a koje nikad nisu postojale. "Evidentno je da se ovakvi slučajevi sporadično javljaju", kaže Janković.

Pošto u Preduzeću za puteve tvrde da brinu o stenama do sedam metara visine, niko ne zna ko je nadležan za litice koje u Sićevačkoj klisuri dostižu skoro stotinu metara.

(MONDO Foto Youtube)
Sve vesti