• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kontrolom utaje do 20 milijardi dinara

Ukljanjanjem mogućnosti utaje poreza, državna kasa će bogatija za 20 milijardi dinara.

Izmene zakona o porezu na dobit pravnih lica trebalo bi da otklone mogućnosti izbegavanja plaćanja poreza u Srbiji i polaganja novca u poreske rajeve, ocenjeno je večeras u javnoj raspravi o nacrtu tog zakona.

"Očekuje se dodatnih, do 20 milijardi dinara", rekao je Svetislav Kostić, član radne grupe za izradu nacrta tog zakonskog predloga govoreći o projekcijama prihoda od povećanja poreza na dobit.

On nije precizirao da li se ta procena odnosi na povećanje stope poreza na dobit na 12 ili 15 odsto budući da postoje obe mogućnosti.

U 2011. od poreza na dobit ostvaren je dohodak od 38 milijardi dinara, rekao je Kostić i naglasio da bi prema ovim izmenama zakona svaka transakcija sa poreskim rajevima trebalo da podleže kontroli. On je dodao i da se uvodi i porez po odbitku.

On je ukazao da izuzetno veliki iznosi izlaze iz Srbije i kao primer naveo da je od 2007. do 2009. po osnovu usluga iz Srbije na Devičanska ostrva godišnje odlazilo između 15 i 20 miliona evra.

Kako je navedno tokom javne rasprave stopa poreza po obitku kretaće se do 47 odsto - za autorske naknade, kamate, zakup nepokretnosti i 32 odsto za dividende i udele u dobiti.

Kostć je istakao da Srbija ima najmanju efektivnu stopu poreza na dobit i dodao da je jedan od ciljeva izmene zakona povećanje prihoda po tom osnovu.

Prema njegovim rečima, izmene zakona treba i da predvide procedure koje će olakšati poslovanje obveznicima, ali i da otklone eventualne nedoumice i stvore ambijent za razvoj poreskog prava.

U javnoj raspravi o izmenama zakona o porezu na dobit pravnih lica na Pravnom fakultetu u Beogradu učestvovali su predstavnici stručne javnosti, privrednici i savetnica ministra finansija i privrede za poreski sistem Milica Bisić.

(Tanjug)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image