• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Marina Abramović: Srbima fali ljudskosti

Iako nije želela da komentariše zašto ne bi primila nagradu od države Srbije, kaže da Srbima svugde u svetu nedostaje ljudskosti....

Kontroverzna umetnica gostujući u šouu kod Ivana Ivanovića kaže da se posle 37 godina od kada je otišla iz Beograda, ništa nije promenilo na pozitivno, ali joj je drago što joj je Alfa univerzitet Braće Karić dodelio titulu počasnog profesora i nagradu za kulturu i umetnost.

"Dopada mi se se koncepcija Karić fondacije, jer je privatna i sa takvima nikad nisam imala problem. Da je državna ja ne bih došla", rekla je Marina.

"Zašto?", logično pitanje koje je Ivanu bilo "na vrh jezika", ali Marina ga je preduhitrila i rekla da ne želi ovu konstataciju da obrazlaže.

Slično je bilo i sa pitanjem da li je Srpkinja, Beograđanka ili Crnogorka: "Nisam se osećala ni Srpkinjom, ni Crnogorkom, ja sam rođena u Jugoslaviji. Posle raspada, u Srbiji su me izbegavalali, ali su mi se Crnogorci izvinili, dali mi pasoš, nagradu za životno delo i rekli da sam veća od Crne Gore".

Marina kaže i da je problem srpskog društva generalno ti što ne ceni svoje velikane, a kao primer je navela Muzej Nikole Tesle koji je nazvala katastrofalnim i Oliveru Katarinu koja bi, kaže, u nekoj drugoj zemlji bila cenjena kao Elizabet Tejlor, ali ne i u Srbiji.

"Šta znači srpski mentalitet i šta se to kod nas dešava, to morate da se zapitate. Nama i ovde i u inostranstvu fali ljudskosti i za 37 godina ovde se ništa nije promenilo, ista priča, ista pića, ista nezadovoljstva. Ništa se ne dešava..."

Međutim, priznala je da su joj nedostajali boza, žito, pihtije, ajvar, pasulj prebranac, ćevapčići, leksovačka pljeskavica, sarmice...

Možda nešto od toga se nađe i u njenom narednom performansu koji je već počela da priprema, ali o njemu ne želi da govori jer je sujeverna.

(D.P. MONDO)

Komentari 59

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

DonShone

Moze ona da se izbori za standard,ali razlika je izmedj zemlje i drzave.Zemlja je ono sto se voli,a drzava je samo vlast koja je trenutno na poziciji.Kakav god da je umetnik ne moze da govori generalno,jer bi onda znacilo da i njoj fali ljudskosti(jer je i ona iz ove zemlje).Kakav je ona umetnik kad se gleda sa ljudima,dozvoljava da je seku itd.Ona je mazohista.

Sova

Pa ko si bre ti Jakovljevicu?

Bane

Pa, ona je se sama izborila za sopstveni standard! Nije joj pomogla ova jadna zemlja. Sa svojih 10 prstiju je sve stekla! I ima prava da kaze sta misli, i ja se slazem sa njom. Novac nije merilo ljudskosti, da je tako, onda ne bi bilo gladnih na svetu, a drugo, znam mnogo primera koji imaju jako malo, ali opet su LJUDI koji se raduju tudjim uspesima, ma koliko ti imali vise od njih. A vi ostali, umesto sto kukate, uradite nesto konkretno sa vasim jadnim zivotima, prestanite da kopnite u sopstvenoj ucmalosti.

SERIJE