Srbin - najmlađi selektor na svetu

Nikola Kavazović (37), mladi trener iz Srbije, impresionirao je sve na početku rada na klupi reprezentacije Tadžikistana.

17
A- A A+

Jedan od nadolazećih vrhunskih trenera u fudbalskom svetu, svakako je Nikola Kavazović. Srbin je aktuelni šef stručnog štaba šampiona Tadžikistana, Istiklola, a od avgusta ove godine i selektor reprezentacije te zemlje.

U prvih sedam meseci rada sa Istiklolom, Kavazović je osvojio dve titule - Super kup i AFC azijski kup predsednika.

Debi na selektortorskom mestu Kavazović je imao protiv Katara. Meč je odigran u Ingolštadu u Nemačkoj. Sa novom energijom, i novim razumevanjem modernog fudbala koji je Kavazović uveo, igrači Tadžikistana su potpuno promenili svoj pristup igri i obavezama.

Ljubitelji fudbala u toj zemlji su oduševljeni pobedom protiv snažnijeg protivnika, i još više obradovani borbenošću svog tima, pokazanom velikom željom i ofanzivnim pristupom igri.

"Moja fudbalska filozofija je napadački fudbal, sa visokom kontrolom lopte i dubokim presingom. Uvek kažem igračima da kada izgubimo posed lopte, želim da je ponovo što pre osvojimo. Ako imamo loptu u posedu, tada nema načina da dođemo u opasnu situaciju po naš gol", objašnjava Nikola.

Kavazović je igrao fudbal u OFK Beogradu, ali je posle teške povrede počeo trenersku karijeru. Sa svojim ekspertskim analizama i modernim shvatanjem skretao je pažnju ne samo u Srbiji, pa je stigao i poziv iz Tadžikistana.

"Predsednik mog kluba je i predsednik fudbalskog saveza. Radi se o Emomali Rustamu, čoveku sa enormnom energijom, koji je napravio pravu malu revoluciju u fudbalu, i progres je vidljiv na svakom koraku u zemlji. Hteo je nekog mladog, energičnog, na poziciji u svom klubu. Konsultovao sam se sa svojim menadžerom Darkom Marićem, i istog dana i spakovao kofere", ispričao je Kavazović, momak koji je odrastao na Ceraku.

Emomali Rustam ima samo dvadeset pet godina, i najstariji je sin aktuelnog predsednika Tadžikistana. U azijskom svetu Kavazović i Rustam poznati su kao najmlađi predsednik fudbalskog saveza, i najmlađi selektor reprezentacije i spremni su maksimalno da rade.

"Da, tačno je. Oboje imamo puno energije, i ja sam spreman da radim celi dan i noć da dostignemo naš prvi cilj, a to je plasman na Azijski kup 2015. u Australiji. Dugoročni cilj je da selektiram tim koji će za nekoliko godina biti ozbiljan takmac svima za odlazak na Svetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine", ističe Kavazović.

Mladi Beograđanin već je uneo novine u reprezentaciju Tadžikistana i tvrdi da je spreman za još veće izazove i da ima mnogo planova.

"Moja ideja je da promenim stvari u Tadžikistanskom fudbalu. Imam mnogo planova, predsednik me podržava, i siguran sam da ćemo napraviti uspeh. Već smo počeli da radimo na drugačiji način sa mlađim igračima, kao i u mom Istiklolu. Posle utakmice sa Katarom, Energi Kotbus je potpisao predugovor sa našim igračem veznog reda Davronovim, a još jedan veliki evropski klub je vrlo blizu da potpšse našeg najboljeg igrača Ergaševa. Uskoro ćemo imati još igrača za najveće klubove", uverava Kavazović.

Sledeća utakmica za najmlađeg selektora na svetu i njegovu reprezentaciju je 6. novembra protiv Irana u Teheranu. Kavazović tvrdi da taj duel očekuju sa nestrpljenjem i da se on i njegov tim nikoga ne plaše, kao i da su spremni za još jedno iznenađenje.

(MONDO)

Povezano

Sve vesti