Zbog uragana vanredno stanje u Njujorku

Uragan Sendi opustošio Kubu a sada preti istočnoj obali SAD. Meteorolozi najavljuju veliki udar kod Njujorka, čije vlasti najavljuju vanredno stanje.

2
A- A A+

Prema najnovijim informacijama američkih meteorologa, procenjuje se da bi glavni udar velikog uragana, koji je već dobio naziv Super-oluja, mogao da bude između države Delaver i grada Njujorka, gde su vlasti ozbiljno zabrinute da bi najveći američki grad mogao da bude centar oluje veka.

U stihiji koja je pogodila istok Kube prolaskom uragana "Sendi", život je izgubilo 11 osoba, a više od 130.000 kuća je delimično ili potpuno srušeno u provinciji Santjago de Kuba, saopštile su tamošnje vlasti.

Među žrtvama je i jedno dete, prenela je agencija Itar-Tass.

Uragan je naneo veliku štetu infrastrukturi i poljoprivredi, uništivši hiljade hektara useva, a izazvao je i mnogobrojne prekide u telefonskim vezama i snabdevanju strujom.Radne brigade i stručnjaci stigli su u oblast pogođenu uraganom i u toku je otklanjanje posledica stihije, pre svega, uspostavljanje isporuke električne energije.

Iako je "Sendi" još u četvrtak ujutro protutnjao preko teritorije Kube, uticaj uragana se i dalje oseća u centralnom delu ostrva, gde tokom 12 sati neprekidno pada obilna kiša, zbog čega je u provincijama Sjenfuegos, Vilja-Klara, Sankti-Spiritus i Sjego-de-Avila proglašeno upozorenje na oluju.

Posledice uragana primorale su kubanske vlasti da odlože drugi krug izbora za lokalne organe vlasti, zakazane za 28. oktobar, navodi ruska agencija.

Itar-Tas s podseća da je "Sendi" prvi uragan koji je ove godine pogodio Kubu i, bez obzira na nivo (druga kategorija na petostepenoj Safi-Simpsonovoj skali), veći broj žrtava izbegnut je naporima civilne zaštite, a iz potencijalno opasnih rejona evakuisano je približno 320.000 ljudi.

(agencije/MONDO/Foto: Beta/AP)
Sve vesti