• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ni SAD nisu što su nekad bile

Sjedinjene Američke Države su po prvi put ove godine ispale sa liste vodećih 10 najprosperitetnijih zemalja. Srbija tek 79. iza Slovenije, Hrvatske, Crne Gore i Makedonije.

Na listi su, po bogatstvu i blagostanju građana, najbolje rangirane tri skandinavske zemlje.

Prema godišnjem indeksu prosperiteta, koji sastavlja nezavisna savetodavna organizacija "Legatum institut", SAD su pale na 12. sa 10. pozicije, u vreme sve većih sumnji u zdravlje najveće nacionalne privrede na svetu i sposobnosti njenih političara, prenela je američka agencija Blumberg.

Prva tri mesta na listi zauzimaju Norveška, Danska i Švedska.

Budući da je ostalo još samo nedelju dana do predsedničkih izbora, "sada je dobro vreme da se razmisli ko će najbolje voditi zemlju ka većem blagostanju i konkurentnosti", rekao je predsednik "Legatum instituta" Džefri Gedmin.

Indeks prosperiteta izračunava se u poslednjih šest godina u 142 zemlje i zasnovan je na osam kategorija, među kojima su ekonomska snaga, obrazovanje i rukovođenje zemljom.
Indekst pokriva 96 odsto svetske populacije i predstavlja pokušaj šireg merenja ekonomskog zdravlja zemalja, pored indikatora kao što je bruto domaći prozivod (BDP).

Izveštaj je pokazao da je, čak i u vreme najgore finansijske krize od Velike depresije 1930-tih, globalni prosperitet porastao u svim regionima u protekle četiri godine, iako je osećaj bezbednosti ugrožen zbog tenzija na Bliskom istoku i strahova od kriminala u Latinskoj Americi.

Norveška i Danska zadržale su vodeće pozicije, koje su zauzimale i 2011, dok je Švedska preskočila Australiju i Novi Zeland i našla se na trećem mestu.

Preostala mesta među prvih deset zauzimaju Kanada, Finska, Holandija, Švajcarska i Irska.
Na poslednjem mestu liste nalazi se Centralnoafrička Republika.

Prema ovom Indeksu Srbija je na 79. mestu. Slovenija je 24, Hrvatska 50, Crna Gora 57, Makedonija 75, dok su Albanija i Bosna i Hercegovina na 92. i 99. mestu.

Švajcarska, Norveška i Singapur nalaze se na prva tri mesta prema podindeksu koji meri zadovoljstvo građana ekonomijom i njihova očekivanja od nje.

U oblasti preduzetništva, Danska se našla ispred Švedske i Finske, zahvaljujući inovacijama i mnogim mogućostima koje pruža preduzetnicima.

"Legatum institut" je istraživačka grana "Legatum grupe", privatne investicione firme sa sedištem u Dubaiju, koju je 2006. osnovao novozelandski milijarder Kristofer Čendler.

(Tanjug/Ilustracija: Guliver/Getty Images)

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

nss

Pa Norveska i Svajcarska nisu u eu, Kanada nije u evropi, tako da...

Merkatsimi

Svi najbolji i najjaci su iz Evrozone. Ameriko, vreme je da stanes u red za clanstvo.

special image