Putin i Obama dogovorili posetu Rusiji

Predsednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Barak Obama izrazili su u današnjem telefonskom razgovoru spremnost da unaprede, u poslednje vreme zategnute, odnose Moskve i Vašingtona, saopštio je Kremlj.

1
A- A A+

"Predsednici su potvrdio želju da se unaprede bilateralni odnose u svim oblastima, uključujući ekonomske", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, prenose ruske novinske agencije.

Peskov je rekao da je Obama prihvatio poziv Putina da dođe u zvaničnu posetu Rusiji koji, inače, Moskva mesecima nastoji da organizuje.

Predstavnik Kremlja je rekao da međutim nije utvrđen datum posete. Obama je "potvrdio spremnost da dođe u postu Rusiji, a datum će biti utvrđen diplomatskim putem", rekao je Peskov.

Današnji razgovor je bio njihov prvi od kako je Obama 6. novembra ponovo izabran za predsednika SAD.

Putin se u Kremlj vratio marta ove godine, posle dva mandata kao predsednik - od 2000. i 2008. godine, a potom je, do ove godine, bio premijer.

Izjava dvojice predsednika o želji za poboljšanje odnosa dolazi posle godinu dana diplomatske napetosti između Moskve i Vašingtona.

Putin je Obami uputio telegram čestitajući mu reizbor koji je Kremlj ocenio kao "veoma pozitivan". On je tada izrazio "nadu da će se nastaviti konstruktivan rad na bilateralnim pitanjima i uređivanju ključnih regionalnih i međunarodnih pitanja".

"Saradnja Rusije i Sjedinjenih Američkih Država ima ključnu važnost za stabilnost i bezbednost sveta", istakao je Putin.

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov je tada ukazao da Moskva očekuje saradnju na principima "ravnopravnosti, uzajamne koristi i uzajamnog poštovanja".

Rusko-američki odnosi su počeli da se pogoršavaju po izboru Putina na treći predsednički mandat.

Suočen poslednjih meseci s domaćom kritikom bez presedana, Putin je optužio Stejt department da finansira organizatore opozicionih demonstracija u Rusiji i stavio pod strog nadzor NVO koje iz inostranstva dobijaju finansijsku pomoć.

Rusija je 1. oktobra obustavila aktivnost Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), optužujući je za političko mešanje.

(Beta, foto: Beta/AP)

Povezano

Sve vesti