Istraga u Minhenu protiv Dodika?

Tužilaštvo u Minhenu pokreće istragu u slučaju Hipo Alpe Adrija banke u Banjaluci, predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i njegovog sina Igora Dodika zbog više krivičnih dela, objavio je internet portal SEEbiz.eu.

1
A- A A+

Kako navodi SEEbiz.eu, zvanično je potvrđeno da su Milorad Dodik i njegov sin Igor pod istragom nemačkog tužilaštva zbog korupcionaške sprege sa Hipo bankom u Banjaluci, ali i zbog tajnog računa Igora Dodika u toj banci u Banjaluci na kojem je, prema imovinskoj kartici iz jula 2010. godine, imao oko 5,4 miliona evra.

Nemačko pravosuđe, kako piše SEEbiz.eu, preuzelo je nadležnost nad ovim slučajem zbog odbijanja procesuiranja u Republici Srpskoj.

Glavno tužilaštvo u Minhenu potvrdilo je, kako se navodi, dopisom od 5. novembra 2012. da je naložilo višem tužilaštvu u tom gradu pokretanje postupka u predmetu prijave protiv Hipo Alpe Adrija banke, Milorada i Igora Dodika zbog više krivičnih dela, falsifikovanja i lažnog prikazivanja podataka u finansijskim i poslovnim izveštajima i prevare u privrednom poslovanju.

Iz izjava i priznanja službenika banke, kako se dodaje, nesporno proizlazi da su dela činjena voljom uprave banke, te da ona predstavljaju i krivično delo banke kao institucije.

Premda je pravosudni sistem u BiH po podnošenju prijave počeo da rešava ovaj slučaj, politički pritisci su uskoro zaustavili delovanje pravosudnih i policijskih tela u RS, piše sarajevsko Oslobođenje i dodaje da je Milorad Dodik uticao na pravosuđe u RS nakon čega je obustavljen proces u slučaju Dodik-Hipo.

Odbijanjem procesuiranja u pravosuđu RS, nemačko pravosuđe je preuzelo nadležnost nad tim slučajem nakon čega su se otvaranjem predmeta pod brojem 2094/ot od 5. novembra ove godine, Milorad i Igor Dodik našli pod nemačkom istragom u aferi Hipo, piše portal SEEbiz.eu.

(Beta/Foto: Beta, Saša Đorđević)
Tagovi:
Sve vesti