• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sve teže do dozvoljenog minusa

U bankama sve više prepreka za dozvoljeno prekoračenje po tekućem računu. Ukidaju korišćenje, ili umanjuju iznos.

Do dozvoljenog minusa po tekućem računu građani u pojedinim bankama sve teže dolaze. U nevolji su naročito oni ukoliko im je plata smanjena, jer bez obzira na potpisani ugovor - ostaju bez ove slamke spasa za praznu kućnu kasu, ili im se iznos za prekoračenje umanjuje. Bankari kažu da to čine zbog rizika da im klijent neće namiriti utrošeni iznos, pišu "Novosti".

A, neki bankari znaju da uskrate ili umanje dozvoljeni minus čak i ako građaninu nije objektivno smanjena zarada, nego je bio na bolovanju i zbog toga ostao bez dela plate. Kada se primanja vrate na raniji, redovan iznos, banka ne podiže dozvoljeni minus, nego ga samo uvećava za 20 odsto u odnosu na umanjenje. Tako, prekoračenje ne može više da se koristi u visini jedne zarade, kako je ugovorom i navedeno.

"Bio sam na bolovanju i zato sam u tom mesecu dobio manju zaradu. Banka je revidirala dozvoljeni minus odmah ga smanjila za taj iznos, iako sam već narednog meseca primio normalnu platu", požalio se Beograđanim M. P.

"Ova banka proverava svaka tri meseca zaradu. Kada je došla na red nova provera, umesto da mi povećaju "minus" za iznos za koji je smanjen, dobio sam samo uvećanje od svega 20 odsto. Ugovor sam potpisao na godinu dana i ranije je uvek usklađivanje pratilo primanja. Nikakav aneks ugovora o promeni poslovne politike nisam dobio, niti parafirao. Bankari su to samovoljno učinili", tvrdi M. P.

Kada je M. P. zapretio da će ugasiti račun u preći u drugu banku, službenik je pripremio novi ugovor po kome mu se vraća dozvoljeni minus na nivo plate.

Prekoračenje po tekućem računu je, inače, daleko najskuplja bankarska usluga i kamate dostižu i do 40 odsto godišnje. Ali, kako se ekonomska kriza "razvlači" bankari sve više "zatežu" pri odobravanju dozvoljenog minusa.

Pritom ističu da su kašnjenja po tekućem računu najveća, oko deset odsto u odnosu na odobrene iznose "minusa" i da su zbog toga i toliko "oprezni". Prema parafima propisa, dozvoljeni minus ne ulazi u kreditnu sposobnost građana. Ipak, u nekim bankama ukidaju dozvoljeni minus iako klijent redovno izmiruje obaveze, ukoliko procene da je klijent prezadužen kreditom ili karticom.

Većina banaka odobrava dozvoljeni minus u visini jedne plate i na godinu dana. Ali, ima banaka koje to čine i do šest zarada i na tri godine. Neke usklađuju "minus" svaka tri meseca, a većina tek kada istekne dogovoreni rok. Kamate na ovu uslugu se kreću od 29 do 40 odsto godišnje, a na takozvani "crveni" minus i do 80 odsto godišnje, pišu "Novosti".

(MONDO/Ilustracija: Guliver/Getty Iamges)

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

ekonomista

Lose stanje u zemlji nije realo prikazano.Ako se uzme u obzir i prodaja na pocek i dozvoljeni minus,u Srbiji je stanje katastrofalno.Secam se vremena kad je bilo strogo ZABRANJENO prodavati robu na vise rata.Time se podrivala stabilnost dinara...Sada sve to vise ne vazi.Sada je vazno da su banke veoma profitabilne.Bar da su nase!?Onda se cudimo kako vise novca izadje nego sto udje u zemlju!

special image