Kosovo: Srbi sa severa nisu bezbedni

Odbornici Skupštine opštine Zvečan ocenili su danas da je bezbednosna situacija na severu Kosova zabrinjavajuća i krajnje nepovoljna.

0
A- A A+

Skupština opštine Zvečan usvojila je i nekoliko zaključaka koji bi trebalo da doprinesu stabilizovanju situacije.

"Zbog svakodnevnih provokacija i pritisaka koje dolaza iz Prištine i nekih poznatih evroatlanskih centara moći, svakodnevno se narušava ranije postignuta krhka stabilnost", zaključili su odbornici.

Oni su upozorili da su zbog pritisaka da se nametne i prizna teritorijalni integritet Kosova, moguće teške posledice po mir i stabilnost.

Istaknuto je da je nedopustiva primena "nejasnih i diskutabilnih" dogovora o integrisanom upravljanju prelazima prema centralnoj Srbiji i da građani severa Kosova ostaju dosledni u stavu da ih ne primene, jer bi to značilo uspostavljanje granica na Jerinju i Brnjaku.

Odbornici su ocenili da je "posebno zapaljiva situacija" u naselju Brđani, u opštini Kosovska Mitrovica i rubnim delovima Zvečana, gde se u poslednje dve godine divlje grade stambeni objekti za Albance "koji tu nikada nisu živeli".

"Zbog odbijanja saradnje, osionog i neprijateljskog ponašanja Albanaca, uz upotrebu vatrenog oružja, nije bilo moguće primeniti propise o lokalnoj izgradnji stambenih objekata u tom naselju", ocenili su odbornici i zaključili da se bespravna gradnja mora odmah obustaviti.

Oni su zatražili hitne razgovore sa čelnicima Kfora, Euleksa i UNMIK-a, koji bi, kako su naveli, morali da shvate da Vlada Kosova namerava da nasilno naseli Albance kako bi etnički očistila sever Kosova.

Odbornici su pozvali vlast u Beogradu da podrži taj njihov zahtev.

(Beta)

Povezano

Sve vesti