File traži hlađenje izjava Beograd - Zagreb

Evropski komesar za proširenje Štefan File u Zagrebu rekao da veruje da će "političari obeju strana naći izlaz i doprineti hlađenju emocija u korist regiona".

0
A- A A+

Evropski komesar za proširenje Štefan File izjavio je danas u Zagrebu da su za Hrvatsku odnosi sa Srbijom važni i izrazio verovanje da će "političari obeju strana naći izlaz i doprineti hlađenju emocija u korist regiona", kao odgovor na vruće izjave čelnika država kojih ni danas nije nedostajalo ni od strane Tomislava Nikolića u Beogradu ni Ive Josipovića u Zagrebu.

"Hrvatsko pravosuđe imaće koristi od podataka koje je prikupio Haški sud, kako bi kaznio prave krivce", rekao je File na završnoj konferenciji za novinare posle susreta s državnim zvaničnicima

Evropski komesar je naglasio da je ulazak u Evropsku uniju dobar za Hrvatsku, ali i za region, kome Hrvatska može biti uzor.

File je o privođenju kraju hrvatskih priprema za punopravno članstvo u Evropskoj uniji razgovarao s predsednikom Ivom Josipovićem, premijerom Zoranom Milanovićem, predsednikom Sabora Josipom Lekom, vicepremijerkom i ministarkom spoljnih i evropskih poslova Vesnom Pusić i vicepremijerom za unutarnju, vanjsku i europsku politiku Nevenom Mimicom.

Tokom razgovora File je izrazio uverenje da je Hrvatska predana rešavanju preostalih pitanja navedenim u poslednjem izveštaju o monitoringu, kao i uverenje da će 27 zemalja članica unije do 1. jula 2013. završiti ratifikacioni proces.

Hrvatska će postati članicom EU 2013. i to će joj u tom kontekstu doneti dodatnu i posebnu ulogu, rekao je jutros Fileov prvi sagovornik Josipović.

"Do kraja procesa s punom ozbiljnošću moramo raditi s jedne strane na izvršenju zadataka o kojima je bilo reči i na širenju evropske atmosfere u celom regionu", izjavio je Josipović.

Sa hrvatskim premijerom Milanovićem, evropski komesar je razgovarao o ispunjavanju 10 prioritetnih mera navedenih u izveštaju o monitoringu.

Kako je navedno u saopštenju iz vlade, Milanović je rekao da će Hrvatska ispuniti sve svoje preostale obaveze na vreme, a File da je za Hrvatsku važno da ukloni svaku mogućnost nastavka monitoringa nakon što postane članica EU.

File i Milanović razgovarali su i o korišćenju sredstava iz fondova Europske unije.

Hrvatska traži da se za nju primenjuje pravilo N+3, odnosno da se sredstva mogu koristiti tri dodatne godine za realizaciju projekata nakon što je ugovor potpisan.

(Tanjug, foto: Beta/AP)

Povezano

Sve vesti