U Mariboru se tukli za ostavku gradonačelnika

Na do sada najvećim demonstracijama protiv gradonačelnika Franca Kanglera, danas se na centralnom trgu u Mariboru okupilo oko 10.000 demonstranata.

0
A- A A+

Ljudi su se sukobili su sa policijom, tražeći da se Kangler povuče zbog istrage o korupciji i kriminalnim radnjama.

Državna televizija je prenela da je povređeno 10 policajaca, više demonstranata i da se eksplozije mogu čuti po gradu.

Demonstranti su upozorili da je Maribor samo početak i da će se protesti proširiti širom Slovenije, prenosi slovenačka novinska agencija STA.

Okupljeni demonstranti su uzvikivali parole "On je gotov!" i nosili transparente "Mi smo Maribor, zatvorite Kanglera!", kao i "Što pre odeš pre će ponovo biti mir". Oni su palili fotografije i lutke sa likom gradonačelnika, a neki od njih su krenuli ka zgradi gradske većnice.

Policija je pokušala da ih spreči i tada je situacija eskalirala. Pošto su demonstranti odbili da se povuku, policajci su ispalili suzavac.

Oko 1.000 demonstranata je bacalo jaja, kore od banana i paradajz na poslanike koji su izlazili iz većnice tako da je Kangler morao da napusti zgradu pod policijskom pratnjom.Policijski helikopter je kružio iznad grada, prenosi STA.

I ovaj protest, kao i prethodna dva, organizovala je preko Facebook grupa koja se zove, ni manje ni više nego, "Kangler mora da podnese ostavku na funkciju gradonačelnika Maribora".

Kangler se poslednjih nedelja u Sloveniji našao pod lavinom kritika zbog navodnih dokaza o njegovoj umešanosti u korupciju, naročito nakon što su gradske vlasti u sumnjivoj saradnji sa jednom privatnom firmom širom Maribora montirale oko 30 kamera za nadgledanje saobraćaja, podsetila je STA.

(Tanjug, foto: Beta/STA)

Povezano

Sve vesti