"Venecijanci" u Beogradu pretresaju pravosuđe

Venecijanska komisija u drugoj polovini januara dolazi na razgovore u Beograd gde će dati svoje mišljenje o predlozima izmena desetak srpskih pravosudnih zakona, najavio ministar pravde.

0
A- A A+

"Ministarstvo pravde je preko radnih grupa već dalo svoje predloge za izmene sistemskih zakona kao što su Zakon o sudijama , Zakon o javnom tuizlaštvu i drugi i s obzirom na njihov značaj takvi tekstovi, da bi bili usvojeni potrebno je da dobiju pozitivno mišljenje Venecijanske komisije", ukazao je ministar Nikola Selaković.

Ministar pravde i državne uprave Selaković razgovarao je u Strazburu sa predsednikom Venecijanske komisije Đanijem Bukikijem o dosadašnjoj zakonodavnoj aktivnosti ministarstva sa naglaskom na obavezu reintegracije ponovo izabranih sudija i tužilaca u naš pravosudni sistem.

Što se tiče sudija izabranih na trogodišnje mandate, koji im ističe 31. decembra, ministar je najavio da će promene zakona u njihovom slučaju biti izvršene pre 1. januara.

To mora da se uradi, kako je naglasio, da ne bi došli u situaciju da nam prekršajni sudovi ostanu bez sudija koje su izabrane na period od tri godine.

"Pitanje sudija s trogodišnjim mandatom će sa Venecijanskom komisijom biti razmatrano u direktnim konsultacijama i razgovorima da bi to mogli da razrešimo pre nove godine", dodao je Selaković.

Bukiki je izrazio zadovoljstvo što se srpsko ministarstvo pravde obraća insitituciji na čijem je čelu , navodeći da je "saradnja do sada bila dobra ali da se sada podiže na znatno viši nivo".

(Tanjug, ilustracija: Guliver/Getty Images)

Povezano

Sve vesti