Uskoro licence ustanovama socijalne zaštite

Ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike Jovan Krkobabić najavio je danas da će početkom naredne godine početi licenciranje ustanova socijalne zaštite i zaposlenih koji rade u njima.

1
A- A A+

Krkobabić je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije naveo da u Srbiji ima oko 500.000 korisnika socijalnih usluga i da su smešteni u socijalnim ustanovama različitog kvaliteta i standarda.

"Imamo ustanova koje su na visokom nivou, kao što je Bežanijska kosa, ali imamo ustanova koje su neprimerene sadašnjem vremenu i ljudskom životu i zbog toga je potrebno izvršiti standardizaciju", rekao je Krkobabić.

On je istakao da će se licenciranje obaviti u ustanovama socijalne zaštite čiji je osnivač Vlada Srbije, ali i u ustanovama čiji su osnivači lokalne samouprave, privatnici i nevladine organizacije.

Državna sekretaraka u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike Brankica Janković naglasila je da će licenciranje ustanova socijalne zaštite raditi Sektor za inspekcijske poslove Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike i da će se licence izdavati na šest godina.

Ona je najavila da će inspekcije ovog ministarstva obavljati stalnu kontrolu ustanova i ukoliko dođe do pada kvaliteta usluga ustanova može i da izgubi licencu.

Prema njenim rečima, licenciranje 2.200 stručnih radnika koji su zaposleni u domenu socijalne zaštite obavljaće Komora socijalne zaštite koja je formirana u junu ove godine.

"Svi zaposleni koji su dugo u sistemu socijalne zaštite dobiće naredne godine nultu licencu koju će morati da obnove na šest godina. Oni koji su se tek zaposlili moraće da odrade pripravnički staž od godinu dana, pa tek onda da polažu ispit za licenciranje", naglasila je Jankovićeva.

Prema njenim rečima, kao uslov za obnovu licence zaposleni moraju da sakupe 120 bodova, koje će dobijati organizacijom ili učešćem na okruglim stolovima, kongresima, tribinama.

(Tanjug Foto tanjug Zoran Žestić)

Povezano

Sve vesti