Uslov Đukanoviću: Bez "ruskih" ministara

Milu Ðukanoviću dozvoljeno je da se vrati na mesto premijera pod uslovom da u njegovoj vladi ne bude ministara koji su pod uticajem Rusije

2
A- A A+

Oni su neprihvatljivi zapadnim silama, izjavio je za Vijesti lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević, koji tvrdi da je američka administracija pred Ðukanovića postavila uslov - Rusija ili NATO.

Osvrćući se na nedavnu posetu zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD Filipa Rikera Podgorici i njegove pohvale na račun Ðukanovića, Medojević je kazao da je prilično siguran da će se sastav nove vlade diktirati spolja.

"Nije slučajan izbor sagovornika Rikera i činjenica da se susreo sa Duškom Markovićem i Milicom Pejanović-Ðurišić, a nije sa aktuelnim premijerom Igorom Lukšićem ili njegovim mentorom Milanom Roćenom", kaže Medojević.

On je ocenio da povratak kompromitovanog političara kakav je Ðukanović na premijersku poziciju i podrška nekih cenatara međunarodne politike za formiranje vlade sa manjinskim stranakama, posledica strateških interesa nekih inostranih faktora.

Posle arpskog proleća i promena odnosa velikih sila u uticaju na Sredozemlju, Crna Gora je, kaže Medojević, ostala jedina mediteranska država koja nije pod kontrolom NATO.

Postoji ozbiljna zabrinutost u nekim važnim strukturama NATO, kazao je on, da bi ruska sredozemna flota, koja je u Siriji, nakon raspleta krize mogla potražiti novu lokaciju za svoju bazu na Mediterenu.

Prema njegovom mišljenju, trenutno jedina mogućnost je Boka Kotorska, pa da je očigledno da se nekim centrima moći veoma žuri da se zatvori i taj mali komadić obale, kako bi sprečili starteško pozicioniranje Rusije i njenih vojnih potencijala na crnogorksom primorju.

"Ako je starteški interes SAD da Crnu Goru na briznu učlani u NATO, sigurno da će kriterijumi za članstvo biti drastično ublaženi", smatra Medojević.

(Fonet)

Povezano

Sve vesti