Grci obustavili davanje državljanstva

Grčki MUP privremeno je suspendovao proceduru dobijanja grčkog državljanstva, čekajući odluku Vrhovnog suda o ukidanju liberalnijeg Zakona o emigraciji iz 2009. godine.

0
A- A A+

Između ostalog, biće zamrznuta predaja dokumenata za zahtev za dobijanje državljanstva, razmatranje dokumenata i donošenje rešenja, kao i davanje zakletvi novoprimljenih državljana i njihova registracija, prenela je agencija ANA.

Agencija RIA Novosti navodi da se to čini u očekivanju objavljivanja odluke Vrhovnog suda, koja će ukinuti zakon o imigraciji iz 2009. godine.

Po tom zakonu prvi put je omogućen prihvat u državljanstvo za decu imigranata koja su rođena i školuju se u Grčkoj, uz uslov da su njihovi roditelji duže vremena legalno na grčkoj teritoriji.

Po tom zakonu državljanstvo je dobilo relativno malo imigrantske dece, ali je njegovo ukidanje bio jedan od programskih zahteva partije desnog centra Nova demokratija aktuelnog premijera Antonisa Samarasa.

Pozicija Nove demokratije se znatno pooštrila na fonu sveopšte radikalizacije grčke politike, navodi ruska agencija, dodajući da je neonacistička Zlatna zora - koja zahteva proterivanje svih imigranata iz Grčke, sada treća po popularnosti.

Izjava vlade o moratorijumu na davanje državljanstva izazvalo je trvenja u vladajućoj koalicijom, a svoje nezadovoljstvo izrazile su koalicione članice levog centra i partija DIMAR.

Između ostalog, bojazan je izrazio i ministar pravde Antonis Rupakjotis a pojedini predstavnici koalicije su nazvali odluku MUP "nelegalnom".

(Tanjug,foto: Beta/AP)

Povezano

Sve vesti