Škola kažnjena zbog šikaniranja učenika

Viši prekršajni sud u Nišu potvrdio jodluku prema kojoj je Osnovna škola "Sreten Mladenović Mika" kažnjena sa 500.000 dinara, a njen direktor Suzana Popović Ickovski sa 50.000 dinara zbog propuštanja dužnog nadzora u vršnjačkom nasilju nad učenikom, pokojnim A.J.

3
A- A A+

To je rekao danas Tanjugu portparol niškog Prekršajnog suda Mišel Marković.

Četrnaestogodišnji A.J. je 10. maja prošle godine, nakon višemesečnog šikaniranja od strane nekolicine vršnjaka, izvršio samoubistvo, skočivši sa trećeg sprata zgrade u kojoj je živeo.

Dečak je, prema lekarskim izveštajima imao potres mozga, hematome, modrice po glavi i telu, trpeo je uvrede, lomili su mu naočare, dok su za zlostavljanje znali direktorka, školski psiholog, razredni starešina, policija i niko mu nije pomogao.

"Dužni nadzor propušten je u periodu od 20. oktobra 2010. do 10. maja 2011. godine, iako su u školi bili svesni da time mogu da nastupe zabranjene posledice ili su olako držali da one neće nastupiti", kazao je Marković koji je i sudija niškog Prekršajnog suda.

U školi nisu postupili po Pravilniku o protokolu postupanja u slučajevima nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja, napomenuo je Marković i naveo da su se verbalna i fizička zlostavljanja A.J. događala, kako je dokazano, u školi, školskom dvorištu ili u blizini škole.

Tokom postupka, zabeleženo je sedam slučajeva zlostavljanja, a škola nije uzela izjave maloletnika koji su u tome učestvovali, naveo je Marković i dodao da je sud u ovom slučaju izrekao maksimalne novčane kazne predviđene zakonom.

"Prema jednom akteru, vođen je vaspitno-disciplinski postupak, ali je on ponovio nasilje, pa je škola bila dužna da vaspitno-disciplinski postupak ponovi, a to nije učinjeno", napomenuo je Marković.

Škola je imala tim za zaštitu od nasilja, ali on nije, kako je utvrđeno, pravilno razvrstavao nasilje i nije preduzeo odgovarajuće mere, kazao je Marković.

Postupak pred sudom u kome je postupala sudija Tanja Bajatović Savić i stručni saradnik Zoran Blagojević, vođen je po zahtevu Uprave za obrazovanje, kulturu i sport Skupštine grada Niša.
Prema Markovićevim rečima, saslušan je veći broj svedoka i održano je devet ročišta u prvostepenom postupku.

(Tanjug, foto ilustracija:Guliver/Getty Images)
Tagovi:
Sve vesti