Moj Telekom: Prijavi se Registruj se

Škola kažnjena zbog šikaniranja učenika

Viši prekršajni sud u Nišu potvrdio jodluku prema kojoj je Osnovna škola "Sreten Mladenović Mika" kažnjena sa 500.000 dinara, a njen direktor Suzana Popović Ickovski sa 50.000 dinara zbog propuštanja dužnog nadzora u vršnjačkom nasilju nad učenikom, pokojnim A.J.

3
A- A A+

Škola kažnjena zbog šikaniranja učenika ilustracija(Guliver/Getty Images)

To je rekao danas Tanjugu portparol niškog Prekršajnog suda Mišel Marković.

Četrnaestogodišnji A.J. je 10. maja prošle godine, nakon višemesečnog šikaniranja od strane nekolicine vršnjaka, izvršio samoubistvo, skočivši sa trećeg sprata zgrade u kojoj je živeo.

Dečak je, prema lekarskim izveštajima imao potres mozga, hematome, modrice po glavi i telu, trpeo je uvrede, lomili su mu naočare, dok su za zlostavljanje znali direktorka, školski psiholog, razredni starešina, policija i niko mu nije pomogao.

"Dužni nadzor propušten je u periodu od 20. oktobra 2010. do 10. maja 2011. godine, iako su u školi bili svesni da time mogu da nastupe zabranjene posledice ili su olako držali da one neće nastupiti", kazao je Marković koji je i sudija niškog Prekršajnog suda.

U školi nisu postupili po Pravilniku o protokolu postupanja u slučajevima nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja, napomenuo je Marković i naveo da su se verbalna i fizička zlostavljanja A.J. događala, kako je dokazano, u školi, školskom dvorištu ili u blizini škole.

Tokom postupka, zabeleženo je sedam slučajeva zlostavljanja, a škola nije uzela izjave maloletnika koji su u tome učestvovali, naveo je Marković i dodao da je sud u ovom slučaju izrekao maksimalne novčane kazne predviđene zakonom.

"Prema jednom akteru, vođen je vaspitno-disciplinski postupak, ali je on ponovio nasilje, pa je škola bila dužna da vaspitno-disciplinski postupak ponovi, a to nije učinjeno", napomenuo je Marković.

Škola je imala tim za zaštitu od nasilja, ali on nije, kako je utvrđeno, pravilno razvrstavao nasilje i nije preduzeo odgovarajuće mere, kazao je Marković.

Postupak pred sudom u kome je postupala sudija Tanja Bajatović Savić i stručni saradnik Zoran Blagojević, vođen je po zahtevu Uprave za obrazovanje, kulturu i sport Skupštine grada Niša.
Prema Markovićevim rečima, saslušan je veći broj svedoka i održano je devet ročišta u prvostepenom postupku.

(Tanjug, foto ilustracija:Guliver/Getty Images)
Tagovi:
Sve vesti