• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Frikom" kažnjen zbog dominacije na tržištu

Ugovorima sa prodavcima na malo, "Frikom" pokušao da istisne postojeću konkurenciju i spreči ulazak novih proizvođača. Kazna 2,6 miliona evra.

Beogradska kompanija "Frikom" mora da plati gotovo 302 miliona dinara ili više od 2,6 miliona evra zbog povrede konkurencije i zlouoptrebe dominantnog položaja na tržištu prodaje sladoleda na teritoriji Srbije, utvrdila je Komisija za zaštitu konkurencije Srbije.

Komisija je na sajtu objavila da je industriji smrznute hrane "Frikom" određena mra zaštite konkurencije u vidu obaveze plaćanja četiri odsto od ukupnog prihoda ostvarenog u 2009. godini.

"Frikom" je, navodi se, ugovorima nametao prodavcima obavezu da prodaju njegove proizvode po maloprodajnim cenama koje je utvrdila ova kompanija, kao i obavezu ekskluzivne kupovine određenog proizvoda, uz direktnu ili indirektnu zabranu prodaje konkurentskih proizvoda.

Povreda konkurencije učinjena je sa ciljem slabljenja i istiskivanja sa tržišta postojeće konkurencije i stvaranja značajne barijere za ulazak na tržište novih konkurenata, uz istovremeno jačanje sopstvenog dominantnog položaja na tržištu.

Utvrđeno je da je "Frikom" učinio povredu konkurencije tipskim ugovorima koje je zaključivao sa kupcima, odnosno maloprodavcima u periodu od 2008. do 2010. godine, a u jednom broju ugovora i posle 2010. godine.

Dodaje se da je razvijenim sistemom podsticaja i stimulacija kupaca-maloprodavaca, "Frikom" odlučujuće uticao na poslovne odluke kupaca da se opredele za njega kao jedinog dobavljača relevantnog proizvoda.

"Frikomu" su određene i odgovarajuće mere otklanjanja povrede konkurencije u vidu mera ponašanja, kao i rokovi u kojima je dužan da izvrši sve naložene mere.

(Srna)

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

ipsilon prvi put

kod mene u krugu 200 m imaju 4 prodavnice u sve 4 je bio njihov sladoled evo odgovora

ipsilon prvi put

evo odgovora na moje usmeno pitanje

Mile

A ja se uvek cudio sto tamo gde se prodaju frikom sladoledi nema nikakvih drugih,bas ni na jednom mesto,kad evo neocekivano posle tolikih godina dobih odgovor na to pitanje.

special image