Počelo saslušanje Miškovića

U Tužilaštvu za organizovani kriminal počelo je saslušanje osumljičenih: Miroslava i Marka Miškovića, Mila Đuraškovića i još šetorice uhapšenih.

65
A- A A+

U Tužilaštvu za organizovani kriminal počelo je saslušanje osumljičenih za mahinacije prilikom privatizacije putarskih preduzeća, sa vlasnikom "Delta holdinga" Miroslavom Miškovićem na čelu, rekao je tužilac Miljko Radisavljević.

Oni će biti ispitani u zakonskom roku za zadržavanje od 48 sati, koje im je jutros određeno prilikom privođenja, nakon čega će biti donete odluke o pokretanju istrage protiv njih i određivanju pritvora.

Direktor policije Milorad Veljović je naveo da je policija oko sedam sati, po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, uhapsila osumnjičene kada su se pojavili u MUP-u i gde im je u prisustvu advokata uručeno rešenja o zadržavanju u svojstvu osumnjičenog od 48 sati.

"Ovaj predmet ne radi policija privatno. To je odluka Vlade da ispitaju sprone privatizacije, i koja je formirala timove koji će se baviti ovim problemom. Timovi se sastaju jednom nedeljno i tim sastancima prisustvuju i predstavnici policije , Bezbedosno informativne agencije, Vojno obaveštajne agencije tužilaštva...", napomenuo je direktor policije.

O pritvoru će odluku doneti sudija za prethodni postupak, koji može da im odredi pritvor za početak do 30 dana, može da im odredi kućni pritvor, ili da ih pusti da se brane sa slobode.

Radna grupa Uprave kriminalističke policije privela je jutros Miroslava Miškovića, vlasnika "Delta holdinga", vlasnika firme "Mera investment fund" Marka Miškovića i vlasnika "Nibens grupe" Mila Đuraškovića. Uručeno im je rešenje o zadržavanju do 48 sati.

Osim Miroslava i Marka Miškovića kao i Mila Đuraškovića, policija je privela i bivše direktore PZP Niš Milutina Gaševića i Zorana Mihailovića, predsednika Skupštine akcionara PZP Niš Dejana Jevtića i direktora "Delta brokera" Predraga Filipovića.

Privedeni su i direktor "Šer korporacije" Risto Ristić, akcionar PZP Niš Zoran Kaitović i procenitelj "Konzita" Rašo Zdravko.

Oni se sumnjiče za zloupotrebe u privatizacijama putarskih preduzeća.

Kako piše "Blic", Miškovići su uhapšeni jutros u sedam sati, u njihovoj kući u Beogradu, a prilikom hapšenja stariji Mišković uputio je pretnje Aleksandru Vučiću, što njegovi advokati demantuju.

Posle hapšenja oni su prebačeni u zgradi MUP-a na Novom Beogradu, poznatijoj kao "Palata Srbija", a odatle u Tužilaštvo za organizovani kriminal.

Prema navodima krivične prijave Uprave kriminalističke policije Miroslav i Marko Mišković, kao i Milo Đurašković u perodu od 2005. pa do kraja 2010. godine kao suvlasnici u privatizovanom Preduzeću za puteve "Niš", a preko njega i suvlasnici više preduzeća za puteve - "Beograd", "Kragujevac", "Vranje", "Srem put", "Bačka put" i drugih neosnovano su iz tih preduzeća izvukli novac i imovinu vrednu od oko 30 miliona evra.

Radisavljević je precizirao da su od zajedničkog posla osumljičeni zaradili oko 30 milioina evra od čega je Marku Miškoviću pripalo od 17 do 19 miliona evra, Milu Đuraškoviću 10 miliona evra, a preduzeću "Hemslejd" 1,2 miliona evra.

Prema rečima tužioca u krivičnoj prijavi se navodi da su zajednički posao Mišković i Đurašković započeli tokom 2005. godine kupovinom PZP Beograd za 23 miliona evra koje je platila kompanija "Hemslejd" Miroslava Miškovića.

Kasnije, 2006. godine je u vlasništvo PZP Niš ušla ofšor kompanija "Mera invest" sa Holandskih Antila, koja je u vlasništvu Marka Miškovića, koja je uložila u dokapitalizaciju PZP Niš devet miliona evra i time stekla oko 48 odsto akcija tog preduzeća.

Novac koji je uplatila ofšor kompanija iskorišćen je za vraćanje kredita "Hemslejdu" i tako praktično ostao u kompanijama pod kontrolom porodice Mišković.Prilikom izlaska Miškovića iz posla sa putarskim preduzećima 2008. godine, pre ugovorenog roka vraćen je kredit "Hemslejdu" pozajmicama i to od preduzeća koja su bila u postupku privatizacije i iz kredita.

Potom je "Mera invest" prodala akcije PZP Niš Nibens korporaciji, čiji je jedini vlasnik Milo Đurašković, a prethodno je gotovo tri puta uvećana njihova vrednost, objasnio je tužilac.

To je učinjeno, kako je rekao Radisavljević, unapred dogovorenom prodajom na berzi samo 37 akcija PZP Niš vrednih 325.000 dinara.

Te akcije prodao je Milo Đurašković a kupio Zoran Kaitović, što je poslužilo da se na osnovu zanemarljive trgovine po broju akcija i njihovoj vrednosti na zahtev "Delta brokera" izvrši procena pojedinačne vrednosti akcija na 110 evra, rekao je tužilac.

Prodajom akcija PZP NIš po ovako neosnovano uvećanoj vrednosti,"Mera invest" je ostvaraila prihod od 25 miliona evra i stekla poslovnu zgradu u Takovskoj broj 6, korisne površine od preko 3.500 kvadratnih metara, rekao je Radisavljević.

Ukupna zarada firme "Mera invest" i Marka Miškovića iz tog posla iznosi 1.545.000.000 dinara.

Tužilac je dodao da je Nibens korporacije za kupovinu akcija sredstva obezbedila kreditom od 25 miliona evra za čiju su otplatu solidarno jemčila putarska preduzeća koja se sada nalaze u stečaju ili za koje su raskinuti ugovori o privatizaciji.

Radisavljević je napomenuo da će danas početi saslušanje svih osumljičenih koje je Uprava kriminalištičke policije jutros privela u Tužilastvo za organizovani kriminal.

On je dodao da je ova akcija nastavak postupka koji je započeo pre više od godinu i po dana istragom o privatizaciji kruševačke fabrike FAM koja je u vlasništvu Nibens grupe.

Kako prenosi "Kurir" reči neimenovanog izvora iz MUP-a, Miškovići i Đurašković mogli bi da budu osumnjičeni za zloupotrebu službenog položaja za šta je zaprećena kazna zatvora od šest meseci do 12 godina.

Ukoliko se ustanovi i da se radi o organizovanom kriminalu, glavni organizator bi mogao da "zaglavi" u zatvoru i 17 godina, piše "Kurir".

Miroslav Mišković u proteklom periodu dva puta je saslušavan u policiji, dok su Marko Mišković i Đurašković saslušani jedanput, po četiri sata.

Marko Mišković je pokušao nedavno i da napusti zemlju, ali je u tome sprečen.

Kako se Miroslav Mišković izgradio svoje poslovno carstvo pročitajte OVDE, a šta sve obuhvata njegov holding OVDE.

(MONDO/agencije/Foto: Milan Obradović, Beta)
Sve vesti