Mađarska priznala "Republiku Makedoniju"

Mađarska je danas, bez obrazloženja, saopštila da će ubuduće Makedoniju priznavati pod zvaničnim imenom Republika Makedonija.

17
A- A A+

Mađarska više neće koristiti naziv "Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija" (Former Yugoslav Republic of Macedonia, FYROM), kako je ta zemlja priznata u UN i kako to zahteva Grčka koja se sa Skopljem na tu temu spori od 1991. godine.

Od kako je 1991. godine Makedonija proglasila nezavisnost od bivše Jugoslavije, Grčka joj osporava pravo da se zvanično naziva Republika Makedonija, smatrajući da bi to moglo da podrazumeva teritorijalne aspiracije Skoplja na severnu grčku provinciju, koja se, takođe, zove Makedonija.

"Odluka da se Makedonija prizna pod imenom Republika Makedonija doneta je pre izvesnog vremena", rekao je agenciji Frans pres šef mađarske diplomatije Gabor Kaleta, dodajući da će Mađarska ubuduće Makedoniju na taj način oslovljavati u njihovim bilateralnim odnosima.

Kaleta nije precizirao koji su razlozi za donošenje takve odluke Budimpešte, ali je najavio da će oni biti obelodanjeni u budućnosti.

Grčka je Makedoniji u oktobru ponudila nacrt memoranduma o razumevanju "kako bi se učinio kvalitativni napredak" u pregovorima oko imena Makedonije, koji su do sada vođeni pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija, ali nisu urodili plodom.

(Tanjug/Ilustracija: Guliver/Getty Images)
Tagovi:
Sve vesti