Đilas i Vučić rešavaju problem većine u Baču

Nakon što su sukobi odbornika DS i SNS u Skupštini opštine Bač kulminirali tučom i privođenjem 18 osoba, predsednici DS i SNS dogovorili se da nađu rešenje u vezi sa formiranjem većine u Baču.

16
A- A A+

Predsednici DS i SNS Dragan Đilas i Aleksandar Vučić dogovorili su se danas da nađu rešenje u vezi sa formiranjem većine u Baču, saopštio je lider demokrata.

"Razgovarao sam sa Aleksandrom Vučićem o situaciji u Baču izazvane promenom vladajuće većine, kako bi kao odgovorni lideri našli rešenje za situaciju u tom mestu", naveo je Đilas.

Prema Đilasovim rečima, lideri DS i SNS su se dogovorili da na obe strane, u razgovoru sa članovima DS i SNS spuste tenzije kako bi se u normalnoj atmosferi našlo rešenje vezano za formiranje većine u Baču koje bi bilo u skladu sa zakonom.

Premijer i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić poručio je danas povodom incidenta da političke probleme i rasprave treba rešavati mirnim putem, a ne da ih rešava policija.

"Upućujem poziv da se politički problemi i rasprave rešavaju mirnim putem, a ne da policija reaguje i raspravlja ih", rekao je Dačić i dodao da se neće tolerisati onima koji krše zakon i učestvuju u povređivanju službenih lica i da će protiv njih biti podnete krivične prijave.

Dačić je rekao da je u Baču došlo do svađe i tuče u kojoj je nekoliko osoba povređeno, a među njima i jedan policajac.

Sudija Prekršajnog suda u Baču Mirjana Konjikušić donela je odluku da se prekršajni postupak protiv osoba koje su učestvovale u incidentu odloži za 24. januar, izjavio je Tanjugu advokat Nikola Tadić koji je zastupao šest privedenih osoba.

Po Tadićevicm rečima, sudija Konjikušić je odluku o odlaganju donela zbog toga što je utvrdila da zahtev za pokretanje prekršajnog postupka ne opisuje dovoljno jasno činjenice koje su se dogodile tokom incidenta, pa je policiji vratila zahtev na dopunu.

Sudiji za prekršaje u Baču, kako je Tanjugu rekla portparolka Policijske uprave Novi Sad Mileva Tomić, po skraćenom postupku je privedeno 18 ljudi.

Oni su sinoć učestvovali u incidentu u Skupštini opštine Bač povodom problema u funkcionisanju lokalne vlasti na relaciji SNS-DS kada je izbila opšta tuča u kojoj je lakše povredjeno šest osoba, medju kojima je i jedan policajac.

"Jednom licu je određeno policijsko zadržavanje u trajanju do 48 sati, zbog osnovane sumnje da je počinilo krivično delo napad na službeno lice", rekla je Tomićeva.

Prema njenim rečima, o svemu što se dogodilo noćas u i ispred zgrade Skupštine opštine Bač biće prosleđen izeštaj Tužilaštvu, koje će odlučiti o eventualnim niovim zakonskim koracima.

U Skupštini opštine Bač već neko vreme traju sukobi odbornika DS i SNS u vezi sa lokalnom vlašću, a sinoć je došlo do kulminacije kada je izbila opšta tuča između simpatizera dve stranke.

Incident je nastao noćas, nakon što je grupa aktivista Srpska napredne stranke upala u zgradu Skupštine opštine Bač, odakle su, kako prenosi RTV, izbacili predsednika i potpredsednika opštine koje je 29. novembra imenovala nova većina predvođena demokratama, pošto je jedna odbornica naprednjaka prešla na drugu stranu.

Kako prenosi RTV, grupa od oko 20 mladića pokušala je bušilicom da obije vrata zgrade kako bi demokrate mogle ponovo da se vrate u zgradu opštine, ali se na licu mesta ubrzo pojavilo i nekoliko simpatizera SNS, koji su pokušali da ih u tome speče. Potom je nastala tuča, u kojoj su korišćene i motke.

Odbornici novoformirane većine u Skupštini opštine Bač su 29. decembra u prisustvu predsednika Vlade Vojvodine Bojana Pajtića, funkcionera Pokrajinskog odbora DS i oko 500 članova i aktivista te stranke, održali sednicu na trgu ispred zgrade opštine.

Pošto je 13 odbornika te nove većine održalo sednicu na kojoj su razrešili prethodne i imenovali nove lokalne direktore kao i članove upravnih i nadzornih odbora, odbornici su, uz asistenciju jedne firme za obezbeđenje, obili ulazna vrata zgrade Skupštine opštine i ušli u zgradu.

Nova većina u Skupštini opštine Bač formirana je pošto je jedna odbornica iz SNS prešla u DS, a naprednjaci i socijalisti su se žalili Upravnom sudu, jer smatraju da su razrešeni nelegalno.(agencije/MONDO)
Tagovi:
Sve vesti