Odakle sve vrebaju bakterije i virusi

Svakog dana dolazimo u kontakt sa milionima bakterija i virusa. Iako je većina njih bezazlena, neke poput ešerihije koli i salmonele, ili virusa gripa ovih dana, mogu da izazovu i ozbiljne zdravstvene probleme.

2
A- A A+

Ipak, ako povedete računa o higijeni, možete da se odbranite. Mikrobiolozi kažu da redovno temeljno pranje ruku i korišćenje dezinfekcionih sredstava u spreju ili antibakterijskih vlažnih maramica može da smanji rizik od infekcije i za 50 odsto.

Evo odakle sve vrebaju baketije i virusi:

Četkica za zube
Bacili napreduju u vlažnim sredinama, kao što je, na primer, četkica za zube. Ako na to dodate i činjenicu da su istraživanja još '70. godina prošlog veka pokazala da toaleti rasprše fekalne bakterije svuda naokolo svaki put kad povučete vodu a niste spustili poklopac na šolji, jasno je da četkice vrve od mikroba. Da bismo se zaštitili, neophodno je da poklopac na šolji bude spušten, i da se četkica menja najmanje jednom u tri meseca.

Nakit
Postoji dobar razlog zašto hirurzi i medicinske sestre moraju da skinu nakit pre ulaska u operacionu salu. Studija iz 1997. godine pokazala je da zdravstveni radnici koji nose nakit na rukama imaju mnogo više bakterija čak i nakon temeljnog pranja i dezinfekcije, od onih koji to ne čine. Prakrično je nemoguće dezinfikovati svaku pukotinu ili "rad" na komdima nakita. Ipak, srebro ima antimikrobno dejstvo, pa glatki komadi ovog nakita ipak mogu da ostanu "čisti".

Jastuci
Posteljina se, naravno, redovno menja. Ali, kad ste poslednji put oprali jastuk? Jastuci sadrže plesni, bakterije, grinje koje mogu da izazovu alergije. Nekoliko studija pokazalo je i da jastuci mogu biti izvor širenja zaraze u bolnicama. Ipak, rešenje je jednostavno: redovno perite jastuke, ili ih menjajte.

Kancelarijski sto
Neka istraživanja pokazala su da više bakterija ima na tastaturi i kancelarijskom stolu nego na dasci ve-ce šolje. Sate provedemo kucajući i dodirujući radni sto, kašljemo, kijamo, jedemo za kancelarijskim stolom... Dobro bi bilo da vam pređe u naviku da površinu redovno brišete alkoholom ili antibakterijskim maramicama.

Tašna
Kad nam nije na ramenu, uglavnom ne vodimo previše računa gde ćemo spustiti tašnu, a često se dešava da završi i na podu. Jedno istraživanje koje su sproveli načnici sa Univerziteta u Arizoni pokazalo je da se na prosečnoj ženskoj tašni krije i do 6,7 miliona bakterija. Zato bi trebalo da perete modele koji mogu da se peru, a one koji ne bi podneli pranje bez oštećenja povremeno obrišite vlažnim maramicama.

Kuhinjski sunđeri
U vlažnim, toplim sredinama bakterije caruju. Sunđere za pranje posuđa menjajte jednom u dve nedelje.

(MONDO)

Povezano

Sve vesti