"Goli otok" u Muzeju istorije Jugoslavije

Dokumentarni film hrvatskog reditelja Darka Bavoljka "Goli otok" biće premijerno prikazan 17. januara u Bioskopu Muzeja istorije Jugoslavije u okviru pratećeg programa izložbe "Jugoslavija: od početka do kraja".

0
A- A A+

Nakon projekcije filma "Goli otok" koji govori o logoru na istoimenom ostrvu na hrvatskom primorju koji je postojao u vreme trajanja sukoba Tita i Staljina od 1949. do 1955. godine, razgovor sa rediteljem vodiće istoričar Srđan Cvetković.

Film hrvatskog reditelja rekonstruiše život i metode političkog prevaspitavanja informbiroovaca na osnovu svedočenja bivšeg logoraša, slikara i grafičara Alfreda Pala, generala UDB-e Jove Kapičića i kažnjenika Milovana Zeca iz do danas neobjavljenih policijskih dosijea.

U najavi filma istaknuto je da on donosi niz neobjavljenih dokumenata jugoslovenskih tajnih službi koja rasvetlavaju posledice sukoba Tita sa Staljinom po osuđenike.

Film "Goli otok" je prvi dokumentarni film Bavoljaka. Nakon studija snimanja na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, Bavoljak je radio kao snimatelj dokumentarnih i kratkih igranih filmova. Poslednjih godina se bavi fotografijom, filmom, konceptualnom umetnošću i kustoskim koncepcijama.

(agencije/MONDO)
Sve vesti