MONDO TV: Viva Vox podigao svet na noge

Članovi neobičnog beogradskog hora Viva Vox za MONDO otkrivaju da u njihovoj muzičkoj ekipi vlada demokratija, zašto su ponosni na nastup u sedištu Ujedinjenih nacija i kakve dogodovštine ih prate dok su na sceni.

11
A- A A+

Ne, to nije običan hor, već talentovani tim koji glasom podiže svet na noge. To je Viva Vox hor, prepoznatljiv po izvođenju obrada pop-rok muzike bez instrumenata, uz pratnju bitboksa - stvaranje muzike i ritma ustima.

Kopkalo nas je da saznamo kako izgleda biti deo Viva Vox sveta i pozvali smo se u goste - posetili smo ih na probi. Tako smo dobili privilegiju da ih slušamo "na uvce", uživajući u prijatnoj atmosferi koju članovi ovog hora neumorno stvaraju.

Kada je nastao, tada manji hor, bavio se klasičnom muzikom i izvodio dela Mokranjca, Hendla, Mocarta... Kasnije su "sabrali dva i dva" i shvatili da zaista uživaju u izvođenju zabavne muzike koja je bliža publici. Tako stasava hor čiji članovi uz mnogo vežbanja i truda uspevaju da izvedu i najpopularnije svetske hitove.

Prema rečima Jasmine Lorin dirigentkinje hora i profesorke muzike, članovi popularnog hora i posle više od četiri godine zajedničkog rada, dišu kao jedan, a kada je reč o odabiru pesama sve je stvar dogovora.

"Kod nas vlada demokratija, slušamo htenja svakog pevača. Naravno, pratimo i glas publike koja nas verno prati na Facebooku. Vredno komentarišemo i diskutujemo, a nakon nekoliko nedelja biranja izaberemo iz različitih žanrova najzanimljivija dela. Ne biramo ono što je popularno, već dela koja ćete retko čuti u horskoj obradi", kaže Jasmina.

Primećujemo da tokom probe smeh dopire sa svih strana. Nisu svi članovi na broju, jer su nakon gužve uoči novogodišnjih praznika morali malo da predahnu, ali i deo ekipe pokazuje nam da u njihovoj talentovanoj "porodici" vlada prava zabava.

Kako kaže Marina Miličić, sopran hora, dobra atmosfera ih ne napušta, ali da bi se održala potrebno je mnogo truda i vežbanja.

"Probe imamo dva puta nedeljno, a tempo zavisi od rasporeda nastupa ili priprema za koncert ako se tako veliki događaj približava. Nije uvek lako, ali volimo svoj hobi i rado uživamo u uvežbavanju", istiće Marina.

Hobi? Čekajte, članovi hora nisu profesionalni muzičari?

"Ne, ne, nisu svi došli iz sveta muzike. Među nama ima ekonomista, pravnika, školovanih umetnika... Naravno, po ulasku u hor, svi članovi su uvideli da je neophodno da rade na sebi i da poboljšavaju kvalitet izvođenja, jer nije baš sve u talentu. Uspešno izvođenje najčešće se krije u neumornom vežbanju", objašnjava Marina.

Posvećenost muzici i energija koju nose sa sobom pomogli su im da dobiju priliku koja se ne propušta. Nastupali su na koncertu koji je organizovan povodom obeležavanja Srpske Nove godine u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku.

Iako je deo njihovog repertoara odabranog za tu svečanu priliku podigao veliku medijsku prašinu, članovi hora ne osvrću se na beskrajne i burne rasprave na političkoj osnovi, već ističu da iz Njujorka nose isključivo lepe utiske.

"Pored toga što smo to bili baš mi, bila nam je čast da nastupamo na takvom događaju i da predstavljamo svoju zemlju. Bili smo ponosni i taj osećaj je za sve nas bio jako važan", kaže Marina.

Prema rečima mladog soprana, nastup je zahtevao mnogo priprema, imali su česte probe, želeli su da opravdaju poziv koji su dobili. Reakcije publike pokazuju da su uspeli u tome, a mladi izvođači tvrde da je upravo takav utisak ono što se ne zaboravlja.

Pogledajte i poslušajte kako izgleda izvođenje Viva Voxa na probi i bez kojih numera ne mogu da zamisle svoje nastupe:


Osim atmosfere i uzbuđenja zbog nastupa, u sećanju im ostaje i jedna anegdota.

"Posle koncerta priređen je koktel za učesnike i goste. Upoznavali smo ljude, prilazili su nam, čestitali. Prišla nam je i jedna devojka, obratila nam se na tečnom srpskom i rekla da je bila na našem koncertu u Sava Centru i da je uhvatila cilindar koji je jedan od članova bacio u publiku. Ona živi u Americi i kada je čula da stižemo, odmah je odlučila da će biti na koncertu", kaže Marina i ističe da im duhovite situacije ispunjavaju i probe i nastupe.

Hor Viva Vox trenutno broji više od trideset članova i u narednom periodu ne planiraju prijem novih glasova. Nakon kraćeg predaha, ponovo će biti u akciji i, kako kažu, sledi godina u kojoj će vredno vežbati i nastupati. Gde i kada, ne otkrivaju, ali tvrde - uskoro će biti poznato.

Privilegija da slušamo ovako poseban hor tako blizu je retka, zato smo se prepustili svakom glasu i taktu koji su članovi donosili svojim izvođenjem. Još jednom su potvrdili ocenu mnogih ljubitelja muzike - dok ih slušate, ne dišete i ne trepćete.

(MONDO - Danica Čigoja)
Sve vesti