Emiratima oranice, Srbiji investicije i banka

Tokom meseca će biti potpisan ugovor sa kompanijom Al Dahra, a već na proleće bi u Srbija mogla da stigne i prva banka iz Emirata, najavljuje ministar Mlađan Dinkić.

14
A- A A+

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić izjavio je da će tokom ovog meseca biti potpisan međudržavni sporazum Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata u brojnim oblastima, koji će biti i pravni osnov za ugovor sa kompanijom Al Dahra.

Dinkić je posle sastanka sa delegacijom te kompanije rekao da je cilj da ugovor bude zaključen tokom marta, kada će biti osnovano i zajedničko preduzeće u kome će Srbija imati 20 odsto vlasništva.

Dinkić je naveo i da kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata namerava da u Srbiji izgradi pet fabrika za preradu hrane.

Al Dahra je zainteresovana i za luku Pančevo, i oko 40 hektara državnog zemljišta u tom gradu trebalo bi da bude stavljeno u funkciju izgradnje nove luke.

Sa predstavnicima Al Dahre razgovara se i o unapređenju poslovanja državne kompanije Jugoslovensko rečno brodarstvo, i postoji ideja da se u srednjem roku uloži 40 miliona evra u kupovinu novih brodova.

Dinkić je rekao i da Rojal grupa, čija je delagacija ovih dana bila u Beogradu, ovog proleća planira da otvori banku u glavnom gradu Srbije što bi bila prva banka iz UAE u regionu.

Ministar poljoprivrede Goran Knežević rekao je da je saradnja sa Al Dahrom jedan od najboljih dogovora koji je Srbija postiga poslednjih decenija i da će predstavljati novi iskorak za srpsku poljoprivredu koja će od tog ugovora dobiti znanje, tehnologiju i novac.

Zamenik predsednika Al Dahre, Kadim Abdul Aldarej, izjavio je da će ukupna investicija te kompanije u Srbiju biti oko 300 miliona evra, što uključuje ulaganja u proizvodnju, opremu nove fabrike i sve druge oblasti.

On je rekao da je Srbija važna zemlja za njegovu kompaniju jer će roba koja će se proizvoditi u Srbiji ići ne samo u Emirate, već će se prodavati u celom svetu.

Takođe je naglasio da Srbija ima velike neiskorišćene prirodne resurse - vodu, zemlju i ljude, što je uz novac, koji će doći iz Emirata, dobitna kombinacija.

Aldarej je napomenuo i da će suštinska korist od ovog ugovora sa Al Dahrom biti u najvećoj meri na strani Srbije imajući u vidu sva ulaganja koja ta kompanija planira.

Sastanku u Ministarstvu finansija i privrede prisustvovao je i ministar poljoprivrede Srbije Goran Knežević.

(MONDO/agencije, foto: Beta/Milan Obradović)
Sve vesti