Vukovar: Da se zabrani ćirilica na 50 godina

Na protestnom skupu protiv službenog uvođenja ćirilice u Vukovaru okupilo se više od 20.000 ljudi, javljaju hrvatski mediji. Pupovac: Kako ćemo s ovakvim skupovima u EU?

14
A- A A+

Protest koji je simbolično počeo u 12.05, organizovao je "Štab za odbranu hrvatskog Vukovara", a nosi naziv "'Za hrvatski Vukovar - ne ćirilici", protiv uvođenja dvojezičnosti u tom gradu.

"Naša jedina poruka i odluka- nikad ćirilica u Vukovaru", kazao je Tomislav Josić iz Štaba i dobio pljesak.

Uz brojne Vukovarce, među demonstrantima se našao i veliki broj građana iz svih krajeva Hrvatske koji su u Vukovar pristigli kako bi dali podršku zahtevima Štaba koji čine branitelji Vukovara, ratni vojni invalidi, zatočenici srpskih logora, deca poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, pripadnici OSRH i MUP-a, zapovednici iz vremena Domovinskog rata koji danas stanuju u Vukovaru.

"Mi smo se ovdje borili za naš narod, ovdje su temelji hrvatske države i još nije vreme za to", rekao je Mladenko Marić koji je iz Splita stigao u Vukovar.

Vladi i Saboru su upućeni zahtevi u kojima traže da se Vukovar izuzme iz Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina ili da se na uvođenje dvojezičnosti u taj grad stavi moratorijum na najmanje 50 godina.

Skup je obezbeđivao veliki broj interventnih policajaca i onih u civilu, a dovedeni su i policijski psi. Policajci su bili na brojnim punktovima. Protest je sniman, a posebno su bila osigurana mesta poput konzulata Republike Srbije i okolnih sela s velikim brojem srpskih stanovnika, piše Dnevnik hr.

Iako je sam skup prošao bez ekscesa, pojedini učesnici demonstracija na povratku kući su u Borovu pretukli sina lokalnog pravoslavnog sveštenika.

Povodom skupa danas održanog u Vukovaru oglasio se potpredsednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac koji je ocenio da protesti kao što je ovaj ne idu uz državu koja za nekoliko meseci treba da postane članica EU.

Pupovac je rekao da ga posebno brine to što se, zbog izbora, često organizuju skupovi kojima se produžava ratno stanje."Oni koji šalju poruke da je i u Vukovaru trebalo organizovati `Oluju`, na Hrvatsku stavljaju dodatnu odgovornost etničkog čišćenja i još jednom podsećaju na tu vrstu optužbi i na tu vrstu iskustva", rekao je Pupovac.

I predsednik saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Furio Rudin misli da je skup protiv uvođenja ćirilice bio pomalo predizborni.

"Čuo sam da se traži pedesetogodišnji moratorijum na uvođenje ćirilice i srpskog jezika. Da je to primijenjeno u Istri, ni danas se tamo još ne bi govorio italijanski", rekao je Rudin, dodajući da zakon mora da se primeni.

Mogućnost uvođenja dvojezičnosti u Vukovaru pojavila se kada su objavljeni rezultati popisa stanovništva iz 2011. godine prema kojima u Vukovaru živi više od 33 odsto pripadnika srpske nacionalne manjine. Prema Ustavu i zakonu o pravima nacionalnih manjina, pripadnici te nacionalne manjine time su stekli pravo na ravnopravnu uporabu jezika i pisma.

Pojedini članovi Vlade, uključujući i premijera Zorana Milanovića u nekoliko navrata najavili su će se u Vukovaru poštovati Ustav i zakon, čemu se protive braniteljska i druga udruženja

(MONDO/Tanjug, foto: Beta/AP, Darko Vojinović)
Sve vesti