CIA: Mučenjem do priznanja

Bivši direktor Centralne obaveštajne agencije (CIA) Lion Paneta priznao je da su SAD koristile mučenja radi dobijanja informacija o tome gde se nalazi Osama bin Laden.

0
A- A A+

On je američkoj televiziji En-Bi-Si rekao da bi ubijeni vođa Al Kaide Osama bin Laden bio uhvaćen i bez korišćenja kontroverznih metoda u ispitivanju.

"Da, nešto od prikupljenih informacija je rezultat taktika koje smo koristili u to vreme, taktika koje smo koristili u isptivanjima", rekao je Paneta, koji je bio direktor CIA od 2009. do 2011. godine.

Paneta nije detaljnije pojasnio te "taktike u ispitivanju", ali je rekao da je većina podataka koje je CIA prikupila u vezi sa prebivalištem Osame bin Ladena prikupljena na drugi način.

Spekuliše sa da se CIA u ispitivanju zarobljenika koristi, između ostalog, uskraćivanjem sna, izazivanjem hipotermije i stresa, ali i simuliranjem davljenja u vodi.

Rojters prenosi da je Hoze Rodrizeg, jedan od začetnika tih metoda ispitivanja u CIA, rekao da je prvi ozbiljan dokaz o prebivalištu Osame bin Ladena rezultat korišćenja nečega bliskog simuliranju davljenja u vodi na jednom pritvoreniku 2004. godine.

Osama bin Laden je ubijen u američkoj akciji u maju 2011. godine u Pakistanu u gradu Abotabadu.

Grupa za ljudska prava "Amnesti internšenl" naziva logor Gvantanamo na Kubi najgorim mestom kršenja ljudskih prava ili najvećim savremenim koncentracionim logorom pod nadzorom SAD.

U jeku rata protiv terorizma u Gvantanamu je držano oko 800 ljudi, dok je sada oko 200, većinom muslimana iz svih krajeva sveta koji nemaju status ratnih zarobljenika već su teroristi, što daje za pravo da se sa njima postupa mimo međunarodnih konvencija.

Generalni direktor ruskog Centra za političke studije Sergej Mihejev ocenio je da je reč o američkom ciničnom moralu, prema kome sve što je korisno to je i dobro, prenio je "Glas Rusije".

"Korisno im je da nekog ubiju ili izmuče do smrti, znači to može da se radi. A kada počinju da optužuju druge za kršenje ljudskih prava onda se ispoljava drugi ciničan moral po principu - to što može Jupiter, ne može bik", rekao je Mihejev.

Najsurovije mučenje je vodom ili imitacija davljenja. Prema svedočenjima bivših zatvorenika, oni su bili tučeni, lišavani sna i prikovani lancima za pod ćelija.

(Srna Foto Ilustracija Guliver Getty Thinkstock)
Sve vesti