Moj Telekom: Prijavi se Registruj se

Udar Nema na Ameriku, šest žrtava

Ukupno šest osoba je stradalo u snežnoj mećavi na severoistoku SAD i u Kanadi, a više od 650.000 ljudi ostalo je bez struje, dok je oko 5.000 letova je otkazano.

27
A- A A+

Udar Nema na Ameriku, šest žrtava

Zbog snežne oluje "Nemo" guverneri šest saveznih država su proglasili vanredno stanje.

Udar Nema na Ameriku, šest žrtava

Otkazano je više od 5.000 letova na oko 60 aerodroma, a zbog udara vetrova koji dostižu brzinu veću od 100 kilometara na sat strahuje se od poplava u priobalju, javila je američka televizija Si-En-En (CNN).

Udar Nema na Ameriku, šest žrtavaStanovnici Nju Džersija i Mejna pohrlili su u prodavnice da obezbede zalihe hrane i vode, nabave lopate za sneg, baterijske lampe i generatore za struju. Mnogi su požurili i da na vreme natoče gorivo u automobile. Širom severoistoka SAD rafovi u radnjama su tako opustošeni.

Škole su zatvorene, a mnogima je rečeno da danas ni ne kreću na posao.

Do sada je više od 650.000 domova i preduzeća ostalo bez struje, najviše u Masačusetsu, Roud Ajlendu i Konektikatu.

Više od 60 centimetara snega napadalo je u delovima gusto naseljenog pojasa od Njujorka do Bostona. Snežni pokrivač u Konektikatu premašio je 40 centimetara, a u Bostonu, gde se očekuje najjači udar oluje, mogao bi da dostigne i dvostruko više.

Policija je saopštila da je muškarac star 74-godine poginuo u automobilskoj nesreći usled oluje u gradu Pokipsi u državi Njujork, što je prva potvrđena žrtva otkako je nevreme počelo u petak, a zvaničnici su, u međuvremenu, saopštili da je u Obernu u Nju Hempširu poginuo još jedan čovek, takođe u saobraćajnoj nesreći.

Zbog slabe vidljivosti i poledice na autoputu u Mejnu dogodio se lančani sudar 19 automobila, ali su zabeležene samo manje povrede.

Vlasti u pogođenim oblastima već danima apeluju na građane da ostanu u svojim domovima tokom oluje i ne kreću na put, a guverneri Masačusetsa, Roud Ajlenda, Konektikata, Njujorka i Mejna proglasili su vanredno stanje.

U Masačusetsu, Konektikatu i Roud Ajlendu uvedena je i zabrana saobraćaja za automobile i kamione, izuzev za kola hitne pomoći, za čije kršenje preti zatvorska kazna od godinu dana i novčana od 500 dolara.

Pored toga, železnički saobraćaj je obustavljen iz Njujorka ka severu i ka jugu u pravcu Vašingtona.

Meteorolozi predviđaju da će ovo biti najveća snežna oluja u ovoj sezoni na severoistoku SAD.

Gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg izjavio je da su u pripravnosti mašine za raščisćavanje snega i da je pripremljeno 250.000 tona soli.

I organizatori njujorške Nedelje mode, koja se održava od 7. do 14. februara u šatoru ispred Lonkoln centra, najavili su da će angažovati veći broj ekipa za čišćenje snega, kao i da će pojačati grejanje i podnu izolaciju u šatoru.

Foto galeriju možete pogledati OVDE.

(Tanjug/MONDO, foto: Beta/AP)
Sve vesti