Udar Nema na Ameriku, šest žrtava

Ukupno šest osoba je stradalo u snežnoj mećavi na severoistoku SAD i u Kanadi, a više od 650.000 ljudi ostalo je bez struje, dok je oko 5.000 letova je otkazano.

27
A- A A+

Zbog snežne oluje "Nemo" guverneri šest saveznih država su proglasili vanredno stanje.

Otkazano je više od 5.000 letova na oko 60 aerodroma, a zbog udara vetrova koji dostižu brzinu veću od 100 kilometara na sat strahuje se od poplava u priobalju, javila je američka televizija Si-En-En (CNN).Stanovnici Nju Džersija i Mejna pohrlili su u prodavnice da obezbede zalihe hrane i vode, nabave lopate za sneg, baterijske lampe i generatore za struju. Mnogi su požurili i da na vreme natoče gorivo u automobile. Širom severoistoka SAD rafovi u radnjama su tako opustošeni.

Škole su zatvorene, a mnogima je rečeno da danas ni ne kreću na posao.

Do sada je više od 650.000 domova i preduzeća ostalo bez struje, najviše u Masačusetsu, Roud Ajlendu i Konektikatu.

Više od 60 centimetara snega napadalo je u delovima gusto naseljenog pojasa od Njujorka do Bostona. Snežni pokrivač u Konektikatu premašio je 40 centimetara, a u Bostonu, gde se očekuje najjači udar oluje, mogao bi da dostigne i dvostruko više.

Policija je saopštila da je muškarac star 74-godine poginuo u automobilskoj nesreći usled oluje u gradu Pokipsi u državi Njujork, što je prva potvrđena žrtva otkako je nevreme počelo u petak, a zvaničnici su, u međuvremenu, saopštili da je u Obernu u Nju Hempširu poginuo još jedan čovek, takođe u saobraćajnoj nesreći.

Zbog slabe vidljivosti i poledice na autoputu u Mejnu dogodio se lančani sudar 19 automobila, ali su zabeležene samo manje povrede.

Vlasti u pogođenim oblastima već danima apeluju na građane da ostanu u svojim domovima tokom oluje i ne kreću na put, a guverneri Masačusetsa, Roud Ajlenda, Konektikata, Njujorka i Mejna proglasili su vanredno stanje.

U Masačusetsu, Konektikatu i Roud Ajlendu uvedena je i zabrana saobraćaja za automobile i kamione, izuzev za kola hitne pomoći, za čije kršenje preti zatvorska kazna od godinu dana i novčana od 500 dolara.

Pored toga, železnički saobraćaj je obustavljen iz Njujorka ka severu i ka jugu u pravcu Vašingtona.

Meteorolozi predviđaju da će ovo biti najveća snežna oluja u ovoj sezoni na severoistoku SAD.

Gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg izjavio je da su u pripravnosti mašine za raščisćavanje snega i da je pripremljeno 250.000 tona soli.

I organizatori njujorške Nedelje mode, koja se održava od 7. do 14. februara u šatoru ispred Lonkoln centra, najavili su da će angažovati veći broj ekipa za čišćenje snega, kao i da će pojačati grejanje i podnu izolaciju u šatoru.

Foto galeriju možete pogledati OVDE.

(Tanjug/MONDO, foto: Beta/AP)
Sve vesti