"Uhvatimo voz koji sad prolazi kroz Srbiju"

Potpredsednica Vlade Srbije za evropske integracije ocenila uoči predstojećih razgovora sa nemačkim zvaničnicima, da su ti razgovori najvažniji u našim naporima da Srbija što pre dobije datum za početak pregovora o članstvu.

4
A- A A+

''Moramo uhvatiti ovaj voz koji baš sad prolazi kroz Srbiju. Razgovori neće biti ni laki ni jednostavni, ali biće otvoreni i direktni, kao i uvek kada su u pitanju predstavnici nemačke države'', istakla je Suzana Grubješić za novosadski ''Dnevnik''.

Na pitanje šta je to s čim će delegacija Srbije koju će predvoditi prvi viceprmijer Aleksandar Vučić otići u Berlin, a što bi trebalo da opredeli nemački stav o datumu za početak pregovora, Grubješić je istakla da će kao i u dosadašnjim razgovorima sa drugim evropskim zvaničnicima, predstaviti rezultate rada vlade u oblasti evropskih integracija

Grubješić ističe kao važnu činjenicu da je nekoliko meseci nakon posete nemačkih parlamentaraca učinjen vidljiv napredak, ne samo u dijalogu s Prištinom, već i u borbi protiv korupcije i kriminala, konsolidaciji javnih finansija, reformama u pravosuđu i mnogim drugim oblastima.

Govoreći o uslovima, na kojima, kako se tvrdi, insistira Nemačka od posete Angele Merkel, a među kojima je, kako se tvrdi, prvi ukidanje srpskih institucija na KiM, Grubješić je podsetila da će tema severa KiM i tzv. paralelnih institucija biti na dnevnom redu sledeće runde dijaloga, koji se održava istovremeno sa posetom delegacije Srbije Berlinu.

''Sigurna sam da će se tražiti obostrano prihvatljivo rešenje, a to nije ukidanje srpskih institucija na severu, jer druge institucije ne postoje'', naglasila je Grubješić, i dodala da veruje da će tokom sutrašnje posete nemačkog ministra spoljnih poslova Gvida Vestervelea to takođe biti jedna od glavnih tema na sastancima koje će imati.

Prema njenom mišljenju, ne treba se baviti spekulacijama, već treba sačekati izveštaj Evropske komisije koja bi u aprilu trebalo da preporuči Savetu da li Srbija otvara pregovore o pristupanju i kada, a dotle uraditi ono što je do nas kako bi taj famozni datum postao izvestan u junu.

''Važno je da što pre napravimo sledeći korak u procesu evropskih integracija, da počnemo pregovore i da znamo da smo uhvatili taj voz koji vrlo retko prolazi kroz Beograd, da radimo na tome da se tokom tih pregovora zemlja menja na bolje, da se usvajaju pravila, vrednosti i standardi i da građani, kojima je značajno opao entuzijazam prema EU, konačno vide korist od čitavog procesa'', rekla je Grubješić.

Grubješić je navela i da Srbija ima podršku od svih, i da je reči podrške u Dablinu čula od 26 ministara.

Prema njenim rečima i Nemačka takođe podržava Srbiju, ali je uzdržana oko određivanja datuma u junu, što zbog unutrašnje situacije i pada podrške proširenju EU na oko 20 procenata i parlamentarnih izbora u septembru, a delom i zbog stava da svi dogovori sa prištinskim vlastima treba da zažive u praksi pre donošenja odluke o početku pregovora.

Grubješić je dodala i da nema nikakve sumnje u to da je važno i da SAD podržavaju evropski put Srbije.

''Mi pripadamo Evropi geografski, ekonomski, istorijski, kulturno... ali potrebno je da pripadamo politički i institucionalno. Želim da verujem da je nakon 12 godina došlo vreme da učinimo i taj veliki korak'', zaključila je Grubješić.

(Tanjug, foto: Beta/Vlada Srbije)
Tagovi:
Sve vesti