Meteor izazvao veliku štetu

Šteta zbog ekplozije meteora iznad Urala procenjuje se na više od milijardu rubalja (oko 33 miliona dolara), ali ta suma bi mogla još da se uveća, izjavio je danas regionalni guverner Mihail Jurevič.

0
A- A A+

On je rekao da je samo šteta utvrđena u čeljabinskoj ledenoj "Uralska molnija" ("Uralska munja") procenjena na oko 200 miliona rubalja.

Zvaničnik je dodao da je direktna šteta za sada utvrđena na oko sto hiljada stambenih objekata na kojima su uglavnom popucali prozori.

Na približno trećini oštećenih objekata šteta je već sanirana, dok će se većina drugih popravki obaviti u toku narednih sedam dana, tvrdi Jurevič.

Prema njegovim rečima, neke starije zgrade, izgrađena još u sovjetsko doba, su ozbiljnije oštećene, ili potpuno urušene.Ruski ministar za vanredne situacije Vladimir Pučkov zatražio je da se hitno obavi procena potencijalno opasnih objekata u Čeljabinskoj oblasti, najkasnije danas do 18 sati po lokalnom vremenu.

"Mi moramo imati potpuno jasnu sliku o razmerama štete", rekao je Pučkov na zasedanju operavinog štaba ministarstva za vanredne situacije, uz napomenu da će ugroženoj oblasti biti ukazana stručna i svaka druga pomoć iz ruskog federalnog centra, ukoliko se proceni da je to neophodno.

Rusko ministar je kazao da je pad delova meteora izazvao najveću štetu u Čeljabinsku i Kopejsku, a takođe u nizu manjih naselja oblasti u kojoj se nalaze veliki ruski metalurški i rudarski kompleksi.

Oblasni ministar industrije i prirodnih resura Jegor Kovaljčuk ranije je izjavio da nije bilo štete na industrijskim objektima ni u fabrikama vojne industrije.

Ruski eksperti ističu da je veliki meteor u petak leteo prema zemlji velikom brzinom , ali se u zemljinoj atmosferi raspao na mnogo sitnijih delova.

(Tanjug/MONDO, foto: Tanjug/AP)


Sve vesti