Zatrovano mleko pronađeno i u Makedoniji

Mleko zatrovano aflatoksinom hrvatskog proizvođača Dukat pronađeno je i u Makedoniji, pokazali su laboratorijski testovi sprovedeni u toj državi.

1
A- A A+

Iz makedonske Agencije za hranu i veterinarstvo izjavili su da su rezultati laboratorijskih ispitivanja koje je sproveo Veterinarski fakultet potvrdili povećanu prisutnost aflatoksina M1 s prosečnom vrednošću od 0,152 mikrograma po kilogramu, piše zagrebački "Jutarnji list."

Analizirano je oko 360 litara mleka iz tog brenda koji su pronađeni u skladištu uvoznika.

Mleko je bilo pod nadzorom i nije pušteno u prodaju, a sa nalogom Agencije mleko će sada biti uništeno.

Kako kažu iz makedonske Agencije za hranu i veterinarstvo i dalje će sprovoditi pojačane inspekcije na domaćem tržištu, kao i obavezno testiranje aflatoksina pri uvozu mleka i mlečnih proizvoda.

Toksični aflatoksin M1 pre desetak dana pronađen je u Dukatovim i Vindijinim pošiljkama za Bosnu i Hercegovinu.Nakon toga je hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede naložilo proizvođačima da iz prodaje povuku četiri vrste trajnog mleka.Tada nije bilo poznato u koje zemlje je to mleko izvezeno.

Nakon toga, mleko je ispitano i u Srbiji i vanredna kontrola je pokazala da je od 300 obrađenih uzoraka, 272 bilo potpuno bezbedno, dok je kod 28 uzoraka vrednost aflatoksina bila na granici dozvoljenih vrednosti.

(Tanjug)
Sve vesti

Mondo izdvojeno

youtube/mondomondo rssgoogle+/mondo
Info
Sport
Zabava
Magazin
MobIT
Servisi
Mondo svudaMobilna verzija
© 2005-2016 Mondo. Sva prava zadržana.