Zatrovano mleko pronađeno i u Makedoniji

Mleko zatrovano aflatoksinom hrvatskog proizvođača Dukat pronađeno je i u Makedoniji, pokazali su laboratorijski testovi sprovedeni u toj državi.

1
A- A A+

Iz makedonske Agencije za hranu i veterinarstvo izjavili su da su rezultati laboratorijskih ispitivanja koje je sproveo Veterinarski fakultet potvrdili povećanu prisutnost aflatoksina M1 s prosečnom vrednošću od 0,152 mikrograma po kilogramu, piše zagrebački "Jutarnji list."

Analizirano je oko 360 litara mleka iz tog brenda koji su pronađeni u skladištu uvoznika.

Mleko je bilo pod nadzorom i nije pušteno u prodaju, a sa nalogom Agencije mleko će sada biti uništeno.

Kako kažu iz makedonske Agencije za hranu i veterinarstvo i dalje će sprovoditi pojačane inspekcije na domaćem tržištu, kao i obavezno testiranje aflatoksina pri uvozu mleka i mlečnih proizvoda.

Toksični aflatoksin M1 pre desetak dana pronađen je u Dukatovim i Vindijinim pošiljkama za Bosnu i Hercegovinu.Nakon toga je hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede naložilo proizvođačima da iz prodaje povuku četiri vrste trajnog mleka.Tada nije bilo poznato u koje zemlje je to mleko izvezeno.

Nakon toga, mleko je ispitano i u Srbiji i vanredna kontrola je pokazala da je od 300 obrađenih uzoraka, 272 bilo potpuno bezbedno, dok je kod 28 uzoraka vrednost aflatoksina bila na granici dozvoljenih vrednosti.

(Tanjug)
Sve vesti