• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pesme Milovana Danojlića za decu i odrasle

U Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva predstavljena je knjiga pesama za decu Milovana Danojlića "Velika pijaca", peta u nizu u Zavodovoj biblioteci "Zlatokrila".

U Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva predstavljena je knjiga pesama za decu Milovana Danojlića "Velika pijaca", peta u nizu u Zavodovoj biblioteci "Zlatokrila".

Autor koji već 50 godina stvara za decu, u novoj knjizi je sabrao 77 pesama "za ozbiljnu decu i neozbiljne odrasle". PIjacu sam voleo i ovde i u Frrancuskoj u kojoj sada živim, napomenuo je Danojlić, koji je danas, promocijom knjige obeležio i svoj 70. rodjendan. Na pijacu, kaže on, ljudi donose plodove svog rada, tu se iznose i ljudske težnje, očekivanja, vodi borba za preživljavanje.

Predstavljajući knjigu, urednik u Zavodu Dragan Hamović je rekao da je "Velika pijaca" , kao bogata celina, izrasla iz Danojlićevih ranijih pesama u kojima je tržnica zauzimala uočljivo mesto u njegovom pesničkom prostoru. Velika pijaca je za Danojlića ladja koja u grad donosi obilje darova zemlje i sela. Tako se u gradu drži veza sa zemljom, sa narodom i sa prirodom- čitava se Srbija skuplja i izručuje na prestoničke pijačne tezge. Pijaca je tako, ne samo izlog dobara naše zemlje, nego i pozorje društva i mentaliteta.

U pesmama "Velike pijace" stekli su se i potvrdili svi izraziti tonovi i sadržaji ukupne Danojlićeve poetike, pa i poetike za decu -u jezički i slikovno okretnom pevanju, u kome se smenjuju oduševljenje i pobuna, saosećanje i humor, seta i čista igra u životnom jedinstvu, ocenio je Hamović.

Jezik Danojlićevih pesama često je izvan okvira savremenog i opšteg dečjeg vidokruga, jer svojim pesmama verbalno ne zavodi mlade čitaoce, već ih uvodi u svet kakav jeste, predočen na deci prijemčiv način, smatra Hamović.

Onaj sloj "Velike pijace", namenjen "neozbiljnim odraslima" ispunjen je, primetio je on, sporadičnim kritičnim pristupom na širok krug tema, od ličnog rezimiranja životnih iskustava, do osvrta na tokove srpskog društva.

Na kraju promocije knjige koju je, po oceni autora, Eugen Slavik ilustrovao u najboljoj tradiciji češke škole za decu, koja spada u red najboljih u Evropi, Danojliću je sa "zakašnjenjem" od 33 godine uručena Zmajeva nagrada. Tadašnja cenzura je, naime, učinila da Danojlić ne dobije dobijenu Zmajevu nagradu.

Danojliću je nagradu uručio Moša Odalović koji je bio medju pesnicima za decu koji su danas došli da pozdarve saborca po peru koji već neko vreme živi u Poatjeu u Francuskoj.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE