U Strazburu o veteranima 15. maja

Veliko veće Suda za ljudska prava u Strazburu razmotriće 15. maja spor države Srbije i ratnih vojnih veterana oko isplate dnevnica za učešće u ratu 1999. godine.

4
A- A A+

Zastupnik veterana, advokat Srđan Aleksić je na konferenciji za novinare u Beogradu kazao da će nakon toga Veliko veće doneti konačnu, obavezujuću odluku za obe strane u sporu, u roku od tri meseca.

"Sigurni smo da će Veliko veće suda u Strazburu potvrditi prvostepenu presudu i naložiti Vladi Srbije da u roku od šest meseci sklopi sporazume sa veteranim o isplati ratnih dnevnica", kazao je Aleksić.

On je kazao da zastupa 8.500 ratnih vojnih veterana, učesnika rata u vreme NATO bombardovanja 1999. godine, iz Nišavskog okruga.

Aleksić je kazao da bi najbolje bilo da se dnevnice isplate u novcu, ali da će ako to ne bude moguće zbog teške ekonomske situacije ponuditi da se isplata obavi na rate, preko obveznica, oslobađanjem od poreza, prebijanjem dugovanja, na primer za struju ili kroz rešavanje stambenog pitanja, dokup radnog staža ili zaposlenje.

Prema rečima Aleksića, rezervisti iz Topličkog okruga dobili su u proseku po 200.000 dinara na ime ratnih dnevnice za učešće u ratu 1999. godine.

Ukoliko 8.500 rezervista iz Nišavskog okruga dobije dnevnice u istom iznosu država će morati da im isplati 1,7 milijardi dinara, odnosno oko 15 miliona evra.

Predsednik udruženja Srpski ratni veterani Mile Milošević kazao je da je u ratu 1999. godine bilo 205.000 učesnika i da bi svi trebalo da imaju pravo na ratne dnevnice.

Sud za ljudska prava u Strazburu naložio je Srbiji prvostepenom presudom iz jula 2012. godine da uredi način isplate ratnih dnevnica ratnim vojnim veteranima, posle tužbe grupe niških rezervista tom sudu.

(Beta Foto Medija centar Beograd)
Sve vesti