Papa Franja pontifikat počeo molitvom

Papa Franja počeo je danas svoj pontifikat molitvom u bazilici Svete Marije u Rimu, dan pošto je postao prvi papa poreklom iz Latinske Amerike.

0
A- A A+

Italijanska televizija RAI saopštila je da je bivši arhiepiskop Buenos Ajresa, kardinal Horhe Mario Bergoljo, jutros u oko osam sati ušao u baziliku kroz sporedni ulaz i napustio je oko 30 minuta kasnije.

Okupljenim vernicima, kojih je na trgu Svetog Petra bilo oko 100.000, papa je obećao će se moliti bogorodici da "čuva ceo Rim".

On je kardinalima rekao da će sutra pozvati penzionisanog papu Benedikta XVI i služiti inauguracionu misu u Sikstinskoj kapeli.

Jedan od prvih poteza novogizabranog poglavara Rimokatoličke crkve sinoć je bio telefonski poziv svom prethodniku Benediktu XVI.

Benedikt XVI abdicirao je prošlog meseca i od poslednjeg dana februara privremeno boravi u papskom letnjikovcu Kastel Gandolfu, 25 kilometara udaljenom od Rima.

Portparol Svete Stolice Federiko Lombardi saopštio je sinoć da će novi papa vrlo verovatno imenovati novog državnog sekretara u kojeg će, kako je naveo, imati poverenja.

Dosadašnji državni sekretar Tarcisio Bertone podneo je ostavku 28. februara, na dan kada je Benedikt XVI napustio pontifikat.

Izvori u Vatikanu su, kako je prenela agencija Roters, najavili da će papa Franjo uskoro posetiti Benedikta XVI.

Iako je Benedikt XVI iz svojih službenih papinskih prostorija iselio pre dve sedmice, agencije su javile da će Franjo još neko vreme morati da priceka na useljenje, dok se papinski stan ne preuredi po njegovoj želji.

Do tada će živeti u skromnoj sobi u Kući svete Marte, u koju su smešteni i ostali kardinali koji su učestovali u njegovom izboru.

BBC je javio da će prvo putovanje novoizabranog pape biti u Brazil, jula ove godine gde će učestvovati na obeležavanju Svetskog dana mladih.

Novi poglavar Rimokatoličke crkve, prvi papa jezuita i prvi posle više od 1.000 godina koji poreklom nije iz Evrope, odlučio je da sebi uzme ime Franja po Svetom Franji Asiškom, skromnom fratru koji je posvetio život siromašnima.

Bergoljo (76), za koga se kaže da je 2005. bio na drugom mestu kada je izabran papa Benedikt XVI, izabran je već u petom glasanju da zameni prvog pontifeksa koji je podneo ostavku u 600 godina.

Izbor Franje oduševio je Latinoamerikance, koji su, iako čine 40 odsto katolika na svetu, dugo bili slabo zastupljeni u vrhovima crkve.

(agencije/MONDO, foto: Tanjug/AP)
Tagovi:

Povezano

Sve vesti