Otvorena Kancelarija NATO u Beogradu

Predstavnici Vlade Srbije i Severnoatlantske alijanse (NATO) otvorili su u ponedeljak uveče u Beogradu Kancelariju za vezu NATO i Srbije na čijem će čelu biti francuski general Janik Ase.

0
A- A A+
Predstavnici Vlade Srbije i Severnoatlantske alijanse (NATO) otvorili su u ponedeljak uveče u Beogradu Kancelariju za vezu NATO i Srbije na čijem će čelu biti francuski general Janik Ase.

Zamenik generalnog sekretara NATO Alesandro Minuto-Rico rekao je da se otvaranjem kancelarije Srbija opredelila za mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu.

"Ovo partnerstvo otvara nove mogućnosti za poboljšanje saradnje i Srbiji daje mogućnost da doprinese miru i stabilnosti u svetu - možda i u sklopu operacija koje predvodi NATO", rekao je Rico.

Komandant Južnog krila NATO-a američki general Hari Urlih ocenio je da je otvaranje kancelarije istorijski trenutak, i izrazio zahvalnost zbog toga što je Francuska za njenog šefa, kako je rekao, poslala svog najboljeg i najsposobnijeg čoveka.

Šef kancelarije general Ase je rekao da će kancelarija održavati vezu u sprovodjenju sporazuma o tranzitu snaga NATO kroz Srbiju i u svim stvarima vezanim za reformu odbrane.

Pošto je KFOR jedini bezbednosni garant na Kosovu i Metohiji u interesu je Srbije da omogući prelazak snaga NATO preko svoje teritorije, a time i što efikasniju zaštitu Srba na Kosovu, rekao je ministar odbrane Srbije Zoran Stanković

Ministar inostranih poslova Srbije Vuk Drašković izrazio je uverenje da će partnerstvo vojske Srbije i NATO biti uzorno i od obostranog interesa.

Prvi tranzit trupa NATO kroz Srbiju očekuje se za mesec dana, a biće obavljen za potrebe snabdevanja jedinica u operacijima NATO na Kosovu i BiH. Do kraja ove ili početkom naredne godine trebalo bi da budu potpisani tehnički aranžmani koji prate sporazum o tranzitu trupa NATO. Ti aranžmani odredjuju detalje kao što su tačne rute i način na koji će se njihovi konvoji kretati.

(Beta/MONDO)

Povezano

Sve vesti