Preminuo Aleksandar Bakočević

U Beogradu je, posle duže bolesti, preminuo Aleksandar Bakočević (78) koji je u drugoj polovini dvadesetog veka obavljao mnoge funkcije na javnoj i političkoj sceni Srbije.

0
A- A A+
U Beogradu je, posle duže bolesti, preminuo Aleksandar Bakočević (78) koji je u drugoj polovini dvadesetog veka obavljao mnoge funkcije na javnoj i političkoj sceni Srbije.

Bakočević je rodjen 8. novembra 1928. godine u Užicu, a skoro ceo radni i životni vek proveo je u Beogradu, gde je i diplomirao na Pravnom fakultetu.

U prvim posleratnim godinama istakao se kao omladinski rukovodilac, posebno se angažujući na polju kulture, čemu je i kasnije posvetio veliki deo svoje aktivnosti.

Bio je predsednik OKUD "Ivo Lola Ribar", sekretar Kulturno-prosvetne zajednice Srbije i upravnik Savremenog pozorišta na Terazijama.

Početkom sedamdesetih godina bio je potpredsednik Izvršnog veća Srbije, zadužen za kulturu i obrazovanje, zalažući se posebno za oživljavanje srpske kulturne i duhovne tradicije.

Bakočević je bio direktor Novinske agencije Tanjug od 1980. do 1983. godine, a zatim i "Politike". Od 1986. do 1989. godine bio je predsednik Skupštine grada Beograda, kada je prestonica dobila savremeniji izgled. Rekonstruisana je i Knez Mihajlova ulica i obnovljeno Narodno pozorište.

Od juna 1991. do januara 1993. godine bio je predsednik Skupštine Srbije, posle čega se povukao sa državh funkcija.


Bio je predsednik Olimpijskog komiteta i u tom svojstvu je predvodio našu delegaciju na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. godine .

U vreme NATO bombardovanja Jugoslavije bio je angažovan u Generalštabu Vojske Jugoslavije i unapredjen u čin general-majora.

Autor je većeg broja radova iz oblasti političkog sistema i kulture.

Sa suprugom Radmilom, poznatom operskom pevačicom, ima ćerku Margaretu.

Vreme i mesto sahrane biće naknadno objavljeni.

(Tanjug)

Povezano

Sve vesti
youtube/mondomondo rss
Mondo svudaMobilna verzija
Info
Sport
Zabava
Magazin
MobIT
Servisi
© 2005-2019 Mondo. Sva prava zadržana.