Divac: Kandidovaću se za predsednika Srbije

Legenda srpske košarke i pionir evropskih košarkaša u NBA ligi Vlade Divac najavio je da će se na nekim od narednih izbora kandidovati za predsednika Srbije! On je u intervjuu zagrebačkom "Globusu", prvom koji je u poslednjih 15 godina dao nekom hrvatskom listu, rekao da za to postoji realna mogućnost.

0
A- A A+
Legenda srpske košarke i pionir evropskih košarkaša u NBA ligi Vlade Divac najavio je da će se na nekim od narednih izbora kandidovati za predsednika Srbije!

On je u intervjuu zagrebačkom "Globusu", prvom koji je u poslednjih 15 godina dao nekom hrvatskom listu, rekao da za to postoji realna mogućnost.

"Ta opcija je sasvim realna, ali poenta je u tome šta ja mogu da ponudim srpskom narodu i gradjanima Srbije. Trenutno je to samo moje ime, vaspitanje i moralni kredibilitet, što po mom mišljenju nije dovoljno. Moraću mnogo da učim da bi se što bolje pripremio, pa da jednog dana budem spreman", rekao je Divac.

Novinara "Globusa" najviše je zanimao Divčev odnos sa hrvatskim igračima, sa kojima je od juniorske reprezentacije Jugoslavije bio prijatelj, prvenstveno misleći na Dražena Petrovića, Dina Radju i Tonija Kukoča.

Divac je rekao da se početkom rata, 1991. godine, tajno družio sa Radjom i Kukočem, jer su se splitski košarkaši plašili reakcije hrvatske javnosti.

"Da, strašno me je pogodila ta kompletna priča, jer je ljude koje sam voleo okrenula protiv mene. Na početku smo se vidjali ali su posle počeli da me izbegavaju, plašeći se osudjivanja u Hrvatskoj. Ipak, najviše mi je žao što sa pokojnim Draženom nisam raščistio neke stvari, koje su zakuvali mediji. Sa njim, Stojkom (Vrankovićem), Dinom i Tonijem sam stvarno bio blizak".

Divac je naglasio da je cela priča o njemu kao "srpskom nacionalisti" krenula od Svetskog prvenstva u Argentini 1990, kada je oteo od jednog navijača hrvatsku zastavu i zgužvao je.

"Tada smo igrali za Jugoslaviju i smetala mi je hrvatska zastava. Kako sam tada razmišljao, verovatno bi mi zasmetao i srpski bajrak. U Srbiji tada nacionalizam nije bio jako izražen, ipak smo mi bili više Jugosloveni od vas Hrvata", zaključio je Divac, koji je sada savetnik u stručnom štabu košarkaške sekcije Real Madrida.

"U Madridu bukvalno ništa ne radim, već sam samo deo imidža 'kraljevskog kluba'. Mesto sam prihvatio zbog prijatelja Pedje Mijatovića, koji je tamo direktor", naglasio je Divac.

Div iz Prijepolja je u svojoj briljatnoj karijeri postao jedan od tri igrača u istoriji NBA lige sa više od 13.000 poena, 9.000 skokova, 3.000 asistencija i 1.500 blokada. Druga dvojica su Karim Abdul-Džabar i Hakim Olajdžuvon.

(MONDO, foto: MN Press)

Povezano

Sve vesti