Željko Joksimović

  • Profesija: Pevač
  • Datum rodjenja: 20. april 1972. u Valjevu
  • Horoskopski znak: Ovan
Biografija:

Već sa 12 godina pobrao je prve muzičke nagrade - na prestižnom muzičkom festivalu u Parizu stekao je titulu prva harmonika Evrope.

Tokom devedesetih njegove kompozcije osvojile su više nagrada (Beogradsko proleće, festivali u Budvi, Mogiljovu i Vitjebsku u Ukrajini), a 2000. godine njegova kompozicija "Zvone tambure" proglašena je najboljom na festivalu "Zlatna tamburica" u Novom Sadu.

Prvi album izdao je 2000. godine, a ukupno je objavio devet, uključujući i maksi singl "Lane moje" 2004. godine, posle nastupa na Pesmi Evrovizije. On je kao predstavnik Srbije i Crne Gore u Instanbulu osvojio drugo mesto, ali mu je pripala prestižna nagrada za najboljeg kompozitora tog festivala. Isti uspeh ponovio je dve godine kasnije na Eurosongu u Atini, gde je pobrao nagradu za pesmu "Lejla" koju je izvodila grupa Hari Mata Hari, kao predstavnik Bosne i Hercegovine.

On je kao ekspert za taj festival Jeleni Tomašević napravio pesmu "Oro" 2008. kojom je pobedila na Beoviziji i bila srpski predstavnik na Pesmi Evrovizije, koja je održana u Beogradu. Upravo je Joksimović, zajedno sa voditeljkom Jovanom Janković bio voditelj tog prestižnog muzičkog događaja.

Posle zapaženog nastupa na Eurosongu 2004. sarađivao je i sa austrijskom pevačicom Tami Harison na kompoziciji 'I live my life for you', koja je postigla veliki uspeh širom Evrope. Izdavačka kuća "Warner" uvrstila je tu kompoziciju u kompilaciju na kojoj su se našle i numere Robija Vilijamsa i grupe ABBA.

Godine 2004. osnovao je produkcijsku kuću Minacord, a njegove kompozicije u izvođenju Romane i Milene Vučić narednih godina pobrale su još nagrada na festivalu u Herceg Novom.

Oprobao se i kao kompozitor za pozorišne predstave ("Mandragora", "Ljubinko i Desanka", "Rob ljubavi", "Pešice", "Nemam da platim, neću da platim"), a 2005. radio je muziku za film "Ivkova slava". Jedan je od retkih muzičara koji se može pohvaliti poznavanjem tehnike sviranja na jedanaest instrumenata.

Mediji su ga povezivali sa koleginicama Cecom Slavković i Leontinom, a bio je i sa voditeljkom Adrijanom Čortan.

Iz braka sa bivšom suprugom Vesnom ima ćerku Minu, a sada je oženjen voditeljkom Jovanom Janković.

Saznajte više Zatvori

Povezane Vesti