Nacionalni stadion - prioritet FSS

Tomislav Karadžić je "zagrizao" za novi veliki projekat. Srbiji je potreban nacionalni stadion. Potencijalni investitori daju konačnu reč gde će on biti.

22
A- A A+

Kada je pre nekoliko godina predstavio projekat izgradnje Kuće fudbala u Staroj Pazovi bio je nemali broj onih koji su sumnjičavo vrteli glavom. Ali, predsednik Fudbalskog saveza Srbije Tomislav Karadžić je, uz pomoć države i UEFA, završio taj posao i sve fudbalske reprezentacije, ali i reprezentacije u nekim drugim sportovima sada uživaju u blagodetima tog sportskog kompleksa.

U vreme opšte ekonomske krize i nemaštine, Karadžić je sebi i FSS postavio novi zadatak - izgradnja nacionalnog stadiona, koji je uslov da Srbija bude jedan od organizatora Evropskog prvenstva 2020. godine (ideja UEFA je da taj šampionat bude održan širom kontinenta, bar u 13 država).

Nesporno je da je Srbiji potreban nov, multifunkcionalan stadion, koji bi, pre svega, sam sebe izdržavao, kao što recimo Engleska ima Vembli, na kojem se najmanje igraju fudbalske utakmice, a koji živi gotovo cele godine (tačnije, samo 40-ak dana u godini se ne koristi).

Postojeći stadioni, a misli se pre svega na domove Crvene zvezde i Partizana, u takvom su stanju da kroz godinu, dve, tri najveći srpski klubovi na njima neće moći da igraju utakmice u Evropi, jer ne ispunjavaju osnovne kriterijume UEFA. Naravno, pod uslovom da ostanu u sadašnjem stanju.

O izgradnji nacionalnog stadiona (kapacitet nekih 50.000 mesta) i potencijalnih lokacija, MONDO je već pisao i o tome se možete podsetiti OVDE

Više je ideja u opticaju: da se napravi rekonstrukcija postojećih stadiona (Zvezda, Partizan), da se iskoristi lokacija u Staroj Pazovi, da se, kao što su to recimo Englezi uradili za Olimpijske igre kada su oiživeli istočni London, i prigradski krajevi Beograda ožive, poput, recimo Borče... Potencijalna atraktivna lokacija je i na sadašnjem mestu Luke Beograd, ali za sve te lokacije je potrebna, pre svega, građevinsko-pravna regulativa, sređeni svojinski odnosi...

Imamo vremena (ili nemam dovoljno vremena!) do aprila 2014. godine. To je rok do kada Evropskoj kući fudbala treba dostaviti biznis plan o tome kako će taj stadion izgledati (projekat), koje će biti njegove namene (osim odigravanja utakmica), kakvi će mu biti prilazi, da li će imati dovoljno parking mesta, udaljenost od aerodroma, prateća infrastruktura (parking mesta)...

Jedna od ideja je da Srbija dobije stadion po uzoru na Rumuniju u kojoj je britanska kompanija "Mejs" (Mace) izgradila stadion kapaciteta 55.611 mesta na kojem je prošle godine odigrana finalna utakmica UEFA Lige Evrope.

Ono što je ključno, a to je podvučeno na prezentaciji u hotelu "Hajat" u sredu, jeste da će investitor, a ne Fudbalski savez Srbije dati konačnu reč o tome gde će biti izgrađen stadion.

Država Srbija i FSS nemaju novca da sami iznesu taj projekat, ali je predsednik FSS Tomislav Karadžić poručio da fudbalska organizacija ima jaku želju i sposobnost da potencijalnom investitoru pomogne i pruži mu uslove da završi taj projekat.

Karadžić je istakao da je taj projekat prioritet FSS, uz adaptaciju nekoliko stadiona u Srbiji!

"Mnogi bi više voleli da smo se plasirali na Mundijal u Brazilu, nego da se igradi stadion, da reprezentacije imaju uslove kakve ima retko ko u Evropi... Pre dve i po godine napravili smo promociju izgradnje Sportskog centra i zahvaljujući hrabrosti uspeli da realizujemo tu ideju, iako su mnogi mislili da ulazimo u nemoguću misiju. Danas imamo centar koji žele da vide mnogi u Evropi, pogotovo oni koji nemaju nešsto slično, ali ne možemo da stanemo i trenutak je da iskoračimo prema novom zadatku", rekao je Karadžić.

Nastavio je:

"Ni država, ni FSS nemaju novca, ali imamo želju da pronađemo rešenje".

On je istakao da u ovoj priči ne mogu biti zaobiđeni Crvena zvezda i Partizan, jer će veliki investitori razgovarati sa njima s obzirom na lokacije gde se ova dva stadiona nalaze.

To ne isključuje ni alternativna rešenja da se ide na izgradnju multifunkcionalnog objekta koji će živeti sedam dana u nedelji, naveo je Karadžić.

On je dodao da je predsednik UEFA Mišel Platini "izgurao" ideju da se prvenstvo Evrope 2020. godine igra u 13 država,kako bi omogućio zemljama iz regiona da budu organizatori.

"Nijedna zemlje iz jugoistočne Evrope trenutno nije spremna za organizaciju, jer nema neophodne objekte i infrastrukturu, ali uveren sam da bez obzira na ekonomsku krizu, uz pomoć države, britanske ambasade i kompanije 'Mejs' možemo da uđemo u projekat i naredne godine se kandidujemo za domaćinstvo", naglasio je Karadžić.

(P. V. - MONDO)

Povezano

Sve vesti