Dačić: Nema dogovora sa Prištinom

Pregovori delegacija vlada Beograda i Prištine u Briselu, uz posredovanje predstavnice EU Ketrin Ešton, ni posle gotovo pola dana razgovoranja nisu doneli ploda.

125
A- A A+

Posle gotovo dvanaest sati rasprava u Briselu, što bilateralnih što trojnih, posrednica iz EU Ketrin Ešton je odredila pauzu do 23 sata ali se premijer Dačić posle ponoći obratio novinarima i rekao da nema dogovora sa Prištinom..

Nadležnosti su najveći kamen spoticanja a ovo nije kraj razgovora jer predstoje razgovori u Beogradu, rekao je premijer Dačić.

Srpska delegacije je bila jedinstvena u stavovima a vicepremijer Aleksandar Vučić je čak nudio ostavku, koja je odbijena, preneo je B92.

"Narednih dana biće analiza i razgovora. Neke tačke su i dalje udaljene, ali je bilo dosta napretka u razgovorima", izjavio je premijer Dačić.

Posle Dačića novinarima se obratio šef prištinske delegacije Hašim Tači, koji je rekao da postoji mogućnost za novi sastanka u narednih nedelju dana "ako Srbija prihvati neke od principa koji su danas pominjani".

Povodom atmosfere u ovoj rundi dijaloga Tači je rekao da je ona bila "nešto drugačija jer je bilo više učesnika", aludirajući time na vicepremijera Srbije Aleksandra Vučića, a da je tim novim učesnicima "bilo potrebno vreme da se naviknu na atmosferu briselskih razgovora".

Još jednim krajem briselskih razgovora bez konkretnog rešenja nije se ostvarila ni najava predsednika Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun, koji nije u Belgiji ali je nešto ranije uveče izjavio da je visoki predstavik EU Ketrin Ešton u pregovorima iznela novi predlog delegacijama Beograda i Prištine.

Drecun je to preocenio kao "znak da prištinska strana popušta".

Pre poslednjeg sastanka obeju delegacija i Ketrin Ešton, koji je trajao od 20: 30 do 22:45 bili su bilateralni sastanci Ešton prvo sa delegacijom Beograda a potom i Prištine.

Prvi trojni sastanak okončan je "tehničkom pauzom" u dijalogu oko 17:00 časova, a prekid rada iskorišćen je za konsultacije delegacija.

Ta "tehnička pauza" pre druge runde današnjih sastanaka, prema izjavi šefa Kancelarije Vlade Srbije za Kosmet i člana delegacije Aleksandra Vulina za TV Prva, bila je neminovna jer su u razgovoru "podignuti tonovi" a kateri su bili šef prištinske.delegacije Hašim Tači i član beogradske, vicepremijer Aleksandar Vučić. Na to podvikivanje se kasnije osvrnuo Hašim Tači.

"Vučić zna da se izbori za Srbiju argumentovanim mišljenjem ali ako neko neće da razume onda u razgovoru može da dođe po povišenja tona. Vučić nije prvi podigao glas ali nije dao na sebe", opisao je Aleksandar Vulin razgovor Vučića i šefa prištinske delegacije Hašima Tačija.Vulin nije precizirao oko čega su tačno "podignuti glasovi", ali kaže da su za Beograd najvažnija pitanja sudstva, policije i neprisustva kosovske vojske u srpskim sredinama i za to su dati "snažni argumenti".

"Naša delegacija ponovo razgovara sa Ketrin Ešton kako bismo videli u kojoj meri možemo da nastavimo sa dijalogom i koliko je Priština daleko od kompromisa, jer srpska strana je jasno pokazala da je spremna na kompromis", rekao je Vulin.

Kako je zaključio, za Srbiju nijedan dan nije "Dan d", i razgovori i traganje za rešenjem će, što se Beograda tiče, biti nastavljeni.U ranijoj izjavi danas Vulin je rekao da je ova runda dijaloga "najmučnija do sada" i istakao da se pred pregovaračima nije u dotadašnjem toku razgovora pojavio nijedan novi papir, te da je "sve već poznato".

On je za B92 rekao da Srbija, kao i do sada, iskazuje izuzetnu spremnost za kompromis, ali da druga pregovaračka strana ne pokazuje fleksibilnost.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju ocenio je da posebnu snagu Srbiji na tekućim razgovorima daje prisustvo prvog potpredsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića, jer je, kako je rekao, očigledno da Vučića u Briselu izuzetno respektuju.

Zamenik premijera Kosova Hajredin Kuči, koji je takođe bio u Briselu, bio je optimista i rekao je za kosovsku televiziju KTV da očekuje da će biti postignut sporazum te večeri.

"Dobro smo pripremljeni i spremni da donesemo odluke u korist građana i naše zemlje", rekao je Kuči.

U srpskoj delegaciji na pregovorima u Briselu bili su, pored premijera Ivice Dačića i vicepremijer Aleksandar Vučić, kao i potpredsednica Vlade Srbije za evropske integracije Suzana Grubješić, direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin, ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić i savetnik predsednika Srbije Marko Đurić. Veći deo naše i albanske delegacije u Briselu se nalazi od sinoć.

Glavno pitanje o kome se pregovaralo jesu ovlašćenja, odnosno nivo ovlašćenja za Zajednicu srpskih opština. Pre svega, onih koji se tiču oblasti sudstva i policije, odnosno ovlašćenja u imenovanju komandira i sudija.

Kosovski premijer Hašim Tači rekao je pre početka njegovog sastanka sa Eštonovom da su predlozi koje je Priština pripremila za osmu rundu dijaloga u skladu sa kosovskim ustavom i zakonima.

"Ovo je istorijski dan. Odlučujući momenat za moju zemlju, ali i za ceo region".

Tači je rekao da je delegacija Prištine spremna na dogovor, ali da neće menjati stav i da neće prihvatiti ništa što izlazi iz okvira kosovskog ustava.

Kako je saopšteno iz kabineta kosovskog premijera on u Briselu prethodno sastao i sa američkim pomoćnikom državnog sekretara Filipom Rikerom.

On je tom prilikom rekao da bi eventualni dogovor označio početak zatvaranja poglavlja sukoba i otvorio poglavlje saradnje i evro-atlanstske integracije Kosova i Srbije.U delegaciji Prištine su i potpredsednici kosovske vlade Hajredin Kuči, Edita Tahiri i Slobodan Petrović.

Portparolka visoke predstavnice Evropske unije Maja Kocijančić izjavila je da je dijalog Beograda i Prištine u ključnoj fazi, ali da će se tek videti kakav će biti rezultat.

"Mi radimo da bi došlo do dogovora i u ovom trenutku prerano je da kažemo više od toga", izjavila je Kocijačnić.

Ona, međutim, nije mogla da potvrdi postojanje bilo kakvog dokumenta ili predloga Ketrin Ešton za dve pregovaračke strane.

"Ne. To su pregovori, oni razgovaraju o konkretnim stvarima ali to su stvarno pregovori. EU samo posreduje. Ne mogu potvrditi nikakav papir. Mogu samo reći da mi jasno i svim snagama radimo na tome da bi došlo do rešenja ovih pitanja koji su na stolu u ovom dijalogu", rekla je Kocijančić.

U Beogradu je u ponedeljak održan poslednji sastanak državnog vrha, a kako je objasnio predsednik Srbije Tomislav Nikolić postoji nekoliko neprihvatljivih stvari za Srbiju.

"Nije prihvatljivo da buduća vojska Kosova bude na teritoriji zajednice srpskih opština, a važno je da ta zajednica odlučuje o policiji i pravosuđu", rkeao je Nikolić

Ključno pitanje dijaloga je da li će se postići nagodba između zahteva Srbije da Srbi na Kosovu dobiju institucionalnu zaštitu svojih interesa, i ponude Prištine, a to je Ahtisarijev plan, koji srpska strana smatra potpuno neprihvatljivim.

(MONDO/agencije/Foto:@dusan_gajic/Twitter)
Tagovi:
Sve vesti