• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Socijalna korpa populistički potez

Institut za tržišna istraživanja (IZIT) ocenio je da je "socijalna korpa" u prodavnicama populistički i socijalno-demagoški potez Vlade Srbije i da ne rešava problem niskog životnog standarda građana.

"Socijana korpa na vrlo kratak rok može da da privid nešto bolje kupovne moći stanovništva, ali suštinski ne rešavate problem niskog životnog standarda", rekao je saradnik tog insituta Saša Đogović na konferenciji za novinare.

Kako je istakao da najavljenim poskupljenjem struje koje će imati indirektne efekte i na neke druge proizvode ne samo da će biti neutralisani efekte te "socijalne korpe", nego će biti dodatno ugrožen životni standard građana.

Djogović je istakao da je životni standard građana Srbije u stalnom padu i kao potvrdu naveo da je standardna potrošačka korpa u januaru ove godine kostala 64.449 dinara odnosno za 15,2 odsto skuplja nego u istom mesecu prosle godine.

Precizirao je da je za pokrivanje standardne potrošačke korpe u januaru ove godine bila potrebna potrošiti 1,64 prosečne neto zarade, a da je u januaru prošle godine za to trebalo 1,53 prosecne
neto plate.

U januaru ove godine za jednu prosečnu neto platu, prema rečima Đogovića, moglo kupiti 232 litra ulja, a u istom mesecu prošle godine 292 litra ulja.

Naveo je i da se u januaru ove godne za prosečnu platu moglo kupiti 487 litara mleka, a na početku prošle godine 565 litara mleka, kao i da je taj odnos kod kromipra 634 kilograma u januaru ove prema 1.043 kilograma u januaru prosle godine.

Za prosečnu platu se u januaru ove godine moglo kupiti 276 kilograma limuna ili 2.960 komada jaja, a u januaru prošle godine 435 kilograma ili 3.154 jaja, istakao je saradnik beogradskog IZIT-a.

Saša Djogović je ocenio da je značajan pad životnog standarda posledica loše ekonomske politike za koju niko nije odgovarao.

(Beta Foto ilustracija Guliver Getty Thinkstock)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image