Srbi puše duvan pun peska

Zbog nelegalne prodaje duvana punog peska, prašine i fekalija država do kraja godine može da izgubi čak 12 milijardi dinara, piše "Kurir."

16
A- A A+

Ilegalno rezani duvan. čija prodaja doživljava ekspanziju, je potpuno nekontrolisan, a očekuje se da analize koje se trenutno sprovode na zaplenjenom duvanu precizno utvrde šta se sve u njemu nalazi.

Đorđo Radojičić, predsednik Grupacije proizvođača i prerađivača duvana u Privrednoj komori Srbije (PKS), kaže za "Kurir" da je bolji onaj duvan koji se kontroliše i termički obradi, što nije slučaj s robom na sivom tržištu.

"Takav duvan može da sadrži razne nečistoće, prašinu, pesak jer nije prošao kontrolisanu obradu kroz fabriku. Pogon za obradu ispunjava određene standarde, higijenske i druge uslove, a svega toga nema kod ilegalnih trgovaca. Takođe, oni prodaju duvan od samo jedne vrste i samo od srednjih ili gornjih listova, dok fabrike mešaju različite vrste duvana kada prave cigarete", objašnjava Radojičić.

On navodi da će zbog ilegalne prodaje duvana država ostati bez oko deset milijardi jer se ne plaćaju porezi i akcize, a štetu će pretrpeti svi u lancu, od proizvodnje do maloprodaje. Razlog je, smatra Radojičić, to što država ne daje premije proizvođačima kao što rade drugi. Mogla je, dodaje, da uloži jedan dinar, a sada je izgubila deset.

U "Džepen tobako internešenelu" (JTI) procenjuju da je obim legalnog tržišta cigareta smanjen 14 odsto zbog ilegalne trgovine.

"Postoji opasnost da nelegalna prodaja rezanog duvana do kraja godine napravi gubitak od 12 milijardi dinara u budžetu po osnovu izgubljenih akciza i PDV na cigarete", tvrdi Kris Vuds, direktor JTI za zapadni Balkan.

Inače, mnoge duvanske kompanije pozdravile su odluku Poreske uprave da pooštri kontrolu svih lokacija na kojima se nezakonito prodaje rezani duvan, kazne se kreću do 150.000 dinara.

/MONDO, foto ilustracija: Guliver/Getty Images/Thinkstock)
Sve vesti