Lek za sede vlasi?

Zaboravite na odlaske kod frizera svakih mesec dana zbog farbanja, neželjene sede vlasi bi uskoro mogle da postanu stvar prošlosti!

0
A- A A+

Naučnici iz Holandije, Nemačke i Velike Britanije udružili su se kako bi pronašli mehanizam kojim će obrnuti proces nastajanja sede kose, što bi moglo izazvati revoluciju.

Seda kosa i vitiligo imaju istog uzročnika, tvrde naučnici, a radi se o masivnom oksidativnom stresu koji uzrokuje akumulaciju hidrogen-peroksida u folikuli kose, što je uzrok gubitka prirodnog pigmenta boje u vlasi.

Taj se proces, prema rezultatima njihovog istraživanja, može sprečiti tretmanom u kojem se posebna supstanca nanosi na kosu i sprečava akumulaciju hidrogen-peroksida kojeg nakon toga u folikuli više nema, pa kosa vraća prirodnu boju.

Na taj način se već eksperimentalno tretirao i vitiligo, koji nastaje zbog istih razloga u ćelijama kože, i to s velikim uspehom. Rezultati istraživanja su objavljeni u magazinu Američkog društva za eksperimentalnu biologiju.

Ukoliko tretman postane komercijalno dostupan uz prihvatljivu cenu, to bi moglo zadati velike glavobolje kozmetičkoj industriji i farbama za kosu, koje se najčešće počinju koristiti upravo zbog pojave sede kose.

(MONDO)
Tagovi:
Sve vesti