Međunarodni gastro festival u Ljuboviji

U Ljuboviji će 11. maja biti održan Međunarodni gastro festival, na kojem biti organizovano nadmetanje u kuvanju riblje čorbe, seckanju luka, postavljanju stola i drugim veštinama.

1
A- A A+

Sudije na šestom po redu festivalu biće profesori Visoke hotelijerske škole u Beogradu i članovi Kulinarske Asocijacije Srbije, koji su licencirani za takav vid takmičenja.

Gastro festival se sastoji iz takmičarskog i kulturno-zabavnog dela.

Takmičarski deo obuhvata nadmetanja u pripremanju riblje čorbe, etno trpeze, moderne kuhinje, pekarstvu, poslastičarstvu, karvingu (rezbarenje na voću i povrću), seckanju crnog luka (gde se bira najbrži kuvar) i modernom serviranju stola.

Kulturno - zabavni deo manifestacije predviđen je na scenskoj bini u glavnoj ulici.

Takmičari koji pripremaju riblju čorbu, treba da donesu svoju ribu - najmanje tri vrste, biljne začine bez fabričkih dodataka, kotlić i tronožac.

Učesnici u pripremanju etno trpeze gostoljubivog domaćina, moraju da pripreme predjela, supe, glavna jela, salate i dezert, da napišu meni kartu i preporuče aperitiv, a sto treba da bude ukrašen etno detaljima.

U okviru pratećeg programa predviđen je nastup kulturno-umetničkih društava "Azbukovica", "Tanasko Rajić", "Rudovci", tamburaški orkestri "Novi Bečej", "Užice", a biće održan i koncert "Srbija u ritmu Evrope".

Manifestaciju će otvoriti predsednik Opštine Ljubovija Miroslav Mićić, direktorka Turističke organizacije Srbije Gordana Plamenac i direktorka Turističke organizacije Ljubovija Jelena Veselić.

(Tanjug)

Povezano

Sve vesti