Dikić naredio žandarmima da kopaju zlato?

U izveštaju Sektora unutrašnje kontrole koji je dostavljen Višem tužilaštvu u Nišu navodi se da je 30 pripadnika Žandarmerije sa devet džipova tri dana na teritoriji Gamzigradske banje iskopavalo zemljište na privatnim imanjima u potrazi za zlatom.

18
A- A A+

To se radilo uz obrazloženje da se izvodi "vežba marša", a po nalogu Bratislava Dikića, piše "Blic".

Kada su u iskopavanju nailazili na stene, iznajmljivali su hilti bušilice, a tužilaštvo raspolaže podacima i od koga. U tom periodu su svi oni spavali pod šatorima. Dodaje se da su se vlasnici imanja na kojima su vršena iskopavanja, tada, ali i ranije žalili da ne mogu da dođu do svoje zemlje jer im žandarmi ne dozvoljavaju - piše u izveštaju dostavljenom Višem tužilaštvu.

Među dokazima su i audio i video zapisi, izjave svedoka i druga dokumentacija. Kao posebna stavka stoji zloupotreba službenog položaja.

Žandarmi su na jugu Srbije bili angažovani kao obezbeđenje lokala, koristeći pritom, materijslne i ljudske resurse Žandarmerije. I mada su fiktivno u isto vreme bili na službenoj dužnosti na različitim lokacijama u Srbiji, oni su 50 evra po večeri obezbeđivali restorane, diskoteke i druge objekte.

U sredu, 8. maja Više tužilaštvo u Nišu zatražilo je od Sektora unutrašnje kontrole izveštaj sa dokazima i nalog za procesuiranje u što kraćem roku, što je dostavljeno dva dana kasnije. Po usmenom nalogu tužilaštva da četvorica osumnjičenih budu privedeni, odlučeno je da akcija bude utorak 14. maja. Divjak je o tome obavestio svog šefa Bratislava Dikića, čiji je brat jedna od glavnih aktera.

Bez obzira što su četvorica žandarma dobili pozive za saslušanje, u ponedeljak nešto posle 9 sati uveče osoba iz samog vrha vlatsi kontaktirala je sa Draganom Cvetkovićem, načelnikom Uprave u SUK-u i naredila da obustavi privođenje.Cvetković je o tome obavestio i Dikićevog šefa kabineta, što ukazuje da su osumnjičeni iste noći saznali da neće biti privedeni.

Inače, SUK pod ingerencijom MUP-a, a njime rukovodi pomoćnik mistra i načelnik Sektora Miloš Oparnica, koji je prema saznajima, baš 8. maja kada je stigao zahtev Višeg tužilaštva da SUK dostavi izveštaje sa svim dokazima, otišao na godišnji odmor.

Više tužilaštvo u Nišu obavlja dodatne konsultacije sa Republičkim javnim tužilaštvom kako bi se donela konačna odluka o ovom slučaju.

(MONDO, foto: MONDO, Goran Sivački)

Povezano

Sve vesti
youtube/mondomondo rss
Mondo svudaMobilna verzija
Info
Sport
Zabava
Magazin
MobIT
Servisi
© 2005-2019 Mondo. Sva prava zadržana.