• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nagrada "Desanka Maksimović" S. Zubanoviću

Nagradu "Desanka Maksimović" za 2007. godinu dobio je pesnik Slobodan Zubanović, saopštio je predsednik žirija Ljubomir Simović.

Nagradu "Desanka Maksimović" za 2007. godinu dobio je pesnik Slobodan Zubanović, saopštio je predsednik žirija Ljubomir Simović.

Nagrada će biti uručena u Brankovini kod Valjeva 16. maja, na dan rodjenja Desanke Maksimović, a sastoji se od plakete, stautete sa likom pesnikinje i novčanog iznosa.

Pored toga, laureatu se pruža prilika da pripremi knjigu svojih izabranih ili novih pesama koju će Zadužbina "Desanka Maksimović" objaviti kao 14. knjigu u ediciji dosadašnjih dobitnika tog priznanja.

Zubanović (60) je objavio pesničke zbirke "Kupatilo", "Iz zaostavštine", "Domaći duh", "Reporter", "Strategija lirike", "Sarkofag" i "Save as", uz knjige eseja, putopisa i razgovora.

Simović je na konferenciji za novinare u Narodnoj biblioteci Srbije (NBS) ocenio da se "Strategija lirike" može čitati kao ključna Zubanovićeva knjiga kojom definiše svoju pesničku poziciju.

Predsednik žirija je dodao da ovaj autor "piše bez pritiska nepesničkih zahteva, koji se kod nas poeziji često postavljaju".

"Ta sloboda bitno odredjuje ovu poeziju i obezbedjuje joj samosvojnost i autentičnost. Oslobodjen obaveze da piše pesmu koja je 'potrebna' i obaveze da pesma bude 'u modi', Zubanović ispisuje svoju izrazito urbanu liriku, ispunjenu slikama i scenama rodnog Beograda", istakao je Simović.

U žiriju su bili predsednica Zadužbine "Desanka Maksimović" Ana Ćosić Vukić, Bjana Stojanović Pantović, Aleksandar Jovanović i Gojko Božović.

Predsednica Zadužbine najavila je da će 14. maja u NBS biti održan naučni skup "'Poezija Aleka Vukadinovića', prošlogodišnjeg dobitnika nagrade, čija će zbirka "Knjiga prstenova" izaći početkom narednog meseca.

Nastavljajući tradiciju organizovanja naučnih skupova posvećenih proučavanju stvaralaštva velike srpske pesnikinje, zadužbina je za ovu godinu odabrala temu ''Tradicionalno i moderno u poeziji Desanke Maksimović''.

Skup će biti održan od 18. do 20. maja u Banja Luci. Suorganizatori su banjalički Filozofski fakultet i sam grad Banja Luka.

Tako će skup, uz osnovnu temu, afirmisati jedinstveni duhovni prostor srpske kulture i pružiti priliku za bliže upoznavanje naučnih radnika iz Srbije i Republike Srpske, istakla je Ćosić Vukić.

Ona je podsetila da zadužbina radi na pripremi za štampu celokupnih dela Desanke Maksimović i istakla da je do sada 18 tomova sa kritičkim napomenama priredjivača - urednika, preneto u elektronsku formu.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE