Napadi na gejeve u Moskvi i Kijevu (FOTO)

Gej aktivisti pokušali su danas na ulicama Kijeva i Moskve da se bore za svoja prava. U Kijevu parada koja je trajala dvadesetak minuta proglašena istorijskom, a u Moskvi na nedozvoljenom skupu tuče i hapšenja.

12
A- A A+

Ruska policija je danas privela najmanje 30 boraca za prava gej populacije i njihovih protivnika na neodobrenom skupu u Moskvi.

Gej aktivisti su pokušali da razviju transparent ispred Donjeg doma ruskog parlamenta, kojim se osuđuje zakon donet u januaru, ali ih je napala grupa pravoslavnih hrišćana koji su nosili ikone i krstove, preneo je AP.Donji dom ruske Dume izglasao je u januaru zakon kojim se javni događaji i širenje informacija o LGBT populaciji maloletnim licima kažnjava novčano do 16.000 dolara. Zakon još čeka konačno odobrenje.

Za to vreme održana je i dvadeestominutna gej parada u drugoj bivšoj članici SSSR-a, Ukrajini i njenom glavnom gradu Minsku.

"Ovo se može smatrati istorijskim danom", rekla je agenciji Frans pres portparolka organizatora parade, Elena Semionova.

Ona je dodala da se pripadnici LGBT populacije danas osećaju kao i drugi građani Ukrajine, "čija se prava poštuju".

Kako je javio dopisnik Frans presa, parada je organizovana daleko od centra Kijeva, trajala je samo 20 minuta, a obezbeđivalo ju je stotinak policajaca.

Aktivisti su nosili zastave sa duginim bojama, simbolom gej populacije, a neki su u rukama držali transparente na kojima je između ostalog pisalo: "Homoseksualnost nije bolest".

Skup je pokušalo da spreči oko 500 oštrih protivnika gej pokreta. Oni su učesnicima parade uzvikivali "Idite iz Ukrajine", ali zahvaljujući policijskom obezbeđenju, nisu uspeli da im se približe.

U maju prošle godine su gej paradu u Ukrajini otkazali organizatori, zbog strahovanja da bi moglo da dođe do sukoba pripadnika gej populacije i protivnika njihovih pokreta.

Među okupljenima su, kako je prenela ukrajinska agencija UKRINFORM, bili i gradonačelnik Minhena i jedan član Evropskog parlamenta.

Sud u Kijevu je pre dva dana zabranio održavanje prve Parade ponosa u Ukrajini. Prošle godine organizatori su otkazali paradu u poslednjem trenutku jer su se na lokaciji planiranoj za okupljanje pojavili skinhedsi s namerom da napadnu učesnike.

Antipatija prema pripadnicima gej populacije je još snažna u Ukrajini i drugim delovima nekadašnjeg Sovjetskog saveza u kome je homoseksualnost bila zakonom zabranjena. Neki veruju da tome doprinosi i uticaj pravoslavne crkve, navela je američka agencija.

Prošle nedelje Parada ponosa otkazana je i u Tbilisiju u Gruziji pre nego što je počela, jer se na mestu njenog održavanja okupilo više hiljada antigej aktivista.

Demonstranti, predvođeni sveštenicima, probili su jak policijski kordon, uzvikujući parole protiv pripadnika gej zajednice i bacajući kamenice na vozila.

(Tanjug, foto: Beta/AP, Ivan Sekretarev i Sergei Chuzavkov)
Sve vesti