Tomi Has igra kao dečko, komentar je svih koji ove sezone prate mečeve na Rolan Garosu. Nemac, koji je u aprilu napunio 35 godina, stigao je do četvrtfinala prvi put u karijeri u Parizu i tako postao najstariji igrač koji je to uspeo još od 1971. godine.

Na naredni duel sa najboljim teniserom na svetu, Novakom Đokovićem, gleda sa optimizmom, tako da niko ne bi poverovao da je pre tačno dve godine bio na korak od penzije, i pravo je čudo kako je uopšte odustao od namere da se povuče.

U junu 2011. godine, nakon brojnih pauza prouzrokovanih povredama, ime Tomija Hasa zagubilo se na ATP listi. Negde između večnih talenata i novih "klinaca", na 896. mestu nalazilo se njegovo ime. Kako sam tvrdi jedino o čemu je razmišljao da se dostojanstveno oprosti od tenisa.

"Razmišljao sam da na taj način ne mogu da završim karijeru. Tomi, ne želiš da tako ostaneš u sećanju ljudi", prenosi "Dojče vele".

Tačno dve godine kasnije, i 11 sezona nakon svog najboljeg plasmana u karijeri - drugog mesta na ATP listi, nemački "zamalo" penzioner igra na centralnim terenima Rolan Garosa i svi mu se dive. A on se može pohvaliti da je 12. igrač na svetu.

"Zapravo je to skroz ludo, jer u ovim godinama o ovome, realno, samo možeš da sanjaš, ali ne i da to može da se dogodi", izjavio je Has o svojoj drugoj teniskoj mladosti.

Najbolji nemački teniser veliko iznenađenje napravio je u trećem kolu kada je u maratonskom meču (pet setova), koji je trajao gotovo pet sati, pobedio američkog diva i jednog od najjačih servisera na svetu Džona Iznera.

Iako Amerikanac ima bogato iskustvo igranja maratonskih mečeva (igrao je rekordni duel na Vimbldonu 2010. protiv Nikolasa Maua koji je trajao Preko 11 sati), Has je pronašao recept i snagu za pobedu.

Has je protiv Iznera propustio ukupno 12 meč lopti (devet samo u četvrtom setu) i preokrenuo u poslednjem setu, koji je gubio 1:4. Meč je oduševio publiku i komentatore, a o Hasu u superlativima su govorili velikani svetskog tenisa. Boris Beker je njegov rezultat nazvao "malim sportskim čudom", dok je Tomi rekao da je to jedan od najboljih mečeva u njegovj karijeri.

"Čovek zbog ovakvih mečeva ostaje u tenisu, da bi mogao nešto tako da doživi", rekao je Has.



I kada su mnogi pomislili da je bljesnuo na trenutak, Has je priredio novo iznenađenje. Regenerisao se do osmine finala i pet godina mlađeg Mihaila Južnog "strpao je u džep".

Tomi je protivnika "sredio" ekspresno, rezultatom 3:0 (6:1, 6:1, 6:3) i prvi put u svojoj karijeri ušao u četvrtfinale Rolan Garosa.

Na preostala tri grend slema to mu je odavno pošlo za rukom - na Australian Openu je igrao 1999, 2002. i 2007. došao do polufinala, kao i na Vimbldonu 2009, a na US Openu je u krugu osam najboljih bio tri puta (2004, 2006. i 2007).

"Zaista nisam verovao da će mi ikada više poći za rukom da se dokopam četvrtfinala na Rolan Garosu".

Sada ga čeka Novak Đoković.

"Imam veliko poštovanje prema Tomiju. Igra svoj najbolji tenis u proteklih pet, šest godina", rekao je srpski as pred četvrtfinalni okršaj na Rolan Garosu, jedinom grend slemu gde mu nedostaje trofej.

Has tvrdi da nema šta da izgubi i da će gurati što može dalje. Uzor mu je, kaže, Andre Agasi.

"Andre je i sa 36 godina igrao nadljudski tenis", dodao je Tomi.

(MONDO, foto: Beta/AP/Petr David Josek)