Kod zubara i bez knjižice

Devet domova zdravlja u devet opština u Srbji dobilo je po 1,1 milion dinara za unapređenje kvaliteta rada stomatološke zdravstvene službe i oralnog zdravlja stanovnika, koji će biti utrošeni za nabavku opreme, nove prostorije i zdrasvtevni kadar.

2
A- A A+

Ugovore o dodeli finansijskih sredstava predstavnicima domova zdravlja u Klubu poslanika uručila je ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović koja je rekla da je cilj projekta da se pomogne lokalnim zajedncama i zdravstveni sistem na različite načine.

"Ideja je da svi oni koji nemaju pravo na stomatološku zdravstvenu zaštitu o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje dobiju je kroz ovaj projekat u ovim opštinama. Dakle, radno aktivni, oni koji nisu osugurani mogu koristiti u narednih šest meseci ova sredstva", nagalsila je Đukić Dejanović.

Ona je dodala da će u ovim projektom biti obuhvaćeno oko 4.000 građana.

"Time ćemo svakako unaprediti zdravstveni status i to treba da bude model i za druge zdravstvene sfere...U ovom momentu je kriterijum bio da novac ide opštinama koje imaju manje od 50.000 stanovnika", ukazala je ministarka.

Ona je precizirala i da je jedan od kriterijuma bilo i prethodno istraživanje o oralnoj higijeni, odnosno rezultati u tim opštinama. Više o tome OVDE.

Projektom "Dils" Ministarstva zdravlja domovi zdravlja će dobiti finansijsku pomoć za pružanje besplatnih stomatoloških usluga za radno aktivno stanovništvo starosti od 19 do 64 godine u periodu od šest meseci.
Planiran je i obuhvat od 3.600 do 4.000 građana što podrazumeva oko 9.000 jednopovršinskih i dvopovršinskih plombi, 4.500 vađenje zuba, 800 totalnih i parcijalnih protetskih nadoknada, kao i 3.600 uklanjanaja mekotkivnih i tvrdih naslaga
.

Upitana kakva je situacija u stomatološkoj zdravstvenoj zaštiti, ministarka je rekla da je u momentu kada je ona preuzela rukovođenje tim sektorom, zatekla veoma lošu situaciju - kako u pogledu kadra, tako i drzazvnim institucijama.

Ona je podsetila da je Ministarstvo zdravlja početkom godine proširilo prava na besplatne stomatološke usluge, koje su obezbeđene i za studente, trudnice, porodilje i nezaposlene. Za ove kategorije stanovništva obezbeđen je veći broj zaposlenih u stomatološkim službama, i to u 20 opština.

Naime, osim izabranog stomatologa i ugovorenih specijalista, prošireni su ugovoreni timovi za ortodonciju, a u opštinama u kojima živi manje od 10.000 stanovnika prošireni su timovi opšte stomatologije.

Sve vesti